Dnes jsme byli informováni, že u památného jasanu ve Strahovské zahradě na Petříně probíhaly blíže nespecifikované práce. Protože je Petřín ve správě Magistrátu hl. m. Prahy, obrátili jsme se na něj s žádostí o bližší informace.

Lucie Kubesa, předsedkyně Výboru pro životní prostředí, veřejný prostor a pohřebnictví ZMHMP, nám k situaci sdělila:

„Dnešního dne byla provedeno odtěžení kontaminované zeminy z kořenů památného jasanu pomocí sacího bagru. Tento pokyn vydala Česká inspekce životního prostředí v rámci šetření v předchozím období, protože se jednalo o zeminu kontaminovanou letitou navážkou neidentifikovatelného odpadu. Dokument není podle právníků Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy veřejný. Nejedná se tedy o žádné budování jezírka, ohrožování kořenového systému jasanu, ale naopak o jeho zachraňování pro další roky. S členy Petřínské iniciativy jsem poprvé hovořila před několika týdny a měla jsem dojem, že jsme si porozuměli a víme, co je potřeba na Petříně udělat ku prospěchu samotného kopce, ale i obyvatel Prahy 1. Přípravu projektu revitalizace odvodňovacího systému Petřína provází především mnoho emocí. I proto jsme se dohodly se starostkou Prahy 1 Terezii Radoměřskou, že než se bude blížit finalizace projektu revitalizace, uspořádáme ve spolupráci s odborníky z Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy konferenci, která by měla do detailů odhalit vše, co s projektem souvisí a proč je nutné práce na odvodnění Petřína provést.
Nikdo nechce Petřín vysušit, naopak, cílem je jen zpomalení odtoku vody ze štol, přes vybudované vodní plochy, které přispěje ke zlepšení klimatu v letních měsících, ale i spoustě živočichů, kteří na Petříně žijí.“

Zjišťujeme na místě další podrobnosti.

Přímo na místě jsme se zúčastnili šetření České inspekce životního prostředí. O jejím případném stanovisku vás budeme informovat.