Městský soud v Praze (MS) tento týden zamítl žalobu několika občanských spolků na Magistrát hlavního města Prahy (MHMP), který posvětil rozhodnutí Úřadu městské části Praha 1 (ÚMČ) o umístění tzv. Polyfunkčního objektu Masaryk Centre 1 a o změně příslušného územního rozhodnutí. Podle spolků se jednalo o nezákonné rozhodnutí, neboť se řízení nemohly účastnit a uplatnit své připomínky.

Podle soudu je nutné vycházet z toho, že došlo k zásadní změně zákona, která změnila způsob určení, které projekty spadají pod proces posuzování vlivů. A projekt Penty/Prague CBD tato kritéria nesplňuje a pod režim tohoto zákona tak nespadá. Ohledně námitky spolků, že se jedná o navazující řízení, pak soud dospěl k závěru, že tomu tak není, neboť to se týká jen projektů, které splňují kritéria podle nového zákona.

Od 1. listopadu 2017 však vstoupila v platnost již zmíněná změna zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, která změnila klíčové parametry pro určení, které záměry spadají pod režim tohoto zákona. Nově tak mezi tzv. podlimitní záměry spadaly pouze ty, které dosáhly alespoň 25 % příslušné limitní hodnoty parametrů a současně se nacházely ve zvláště chráněném území nebo jeho ochranném pásmu podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Celý článek naleznete v odkaze ZDE

Zdroj: Ekonomickydenik.cz