V rámci úsporných opatření začala Česká pošta zvažovat uzavření řady poboček po celé České republice. K neradosti občanů i vedení městské části by se tato opatření měla dotknout i dvou pošt v Praze 1. Konkrétně by se jednalo o pobočky v Josefské a Kaprově ulici. Praha 1 usilovně jedná o možnostech, jak by uvedené pobočky mohly být zachovány. Proběhla setkání vedení radnice s představiteli České pošty s cílem nalézt kompromisní řešení. Prozatím se podařilo vyjednat alespoň záruky, že v následujících měsících budou pošty i nadále k dispozici obyvatelům Prahy 1.

Jaká řešení se nabízí?
Jak už jsme uvedli, vedení městské části Praha 1 intenzivně jedná o možnostech fungování služeb pošty ve zmíněných lokalitách. Podařilo se vyjednat zachování pobočky v Josefské pro následující měsíce. Projednána byla také možnost zřídit pro Malou Stranu jedno přepážkovou pobočku v rámci projektu Pošta partner. „Již máme vytipované místo přímo na Malostranském náměstí, které by mohlo obsloužit zákazníky pošty i Czech Pointu. Mohlo by být v provozu již v době uzavření dosavadní pobočky,“ řekl radní Prahy 1 Karel Grabein Procházka.

V Kaprově ulici bude důležitá kooperace s Magistrátem hlavního města Prahy. Provoz zdejší pobočky by měl být zajištěn až do konce roku. Do té doby chtějí vedení MHMP a Prahy 1 najít vhodné nebytové prostory, kde by daná pobočka mohla fungovat. To by byla zjevně ta nejlepší varianta. V případě, že by se to nepodařilo, mohlo by v úvahu přijít podobné řešení jako v Josefské – projekt Pošta partner. „Hledáme vhodné místo, které by se mělo nacházet v blízkosti budovy magistrátu, mělo by splňovat dispozice současné pobočky, a zároveň by nebylo tolik nákladné. Pokud by se nám takový prostor nepodařilo najít, přišla by na řadu stejná varianta jako v Josefské,“ vysvětlil radní Procházka. Věříme, že se poštovní služby podaří v uvedených lokalitách zachovat v co největším rozsahu. „Považujeme je za základní složku občanské vybavenosti. Intenzivní jednání s Českou poštou proto budou i nadále pokračovat,“ ubezpečil předseda Komise pro obchod a služby Martin Motl.

Více dočtete v novém čísle časopisu JEDNA.