Pražská povodňová komise dnes s ohledem na pravděpodobný pozitivní vývoj počasí rozhodla o ukončení opatření na náplavkách, které se tak ode dneška vrátily do běžného provozu.

Nadále však zůstávají z preventivních důvodů uzavřena vrata na Čertovce a stále zůstávají mimo provoz přívozy.

Lidé na náplavkách by měli hlavně u břehů dbát zvýšené opatrnosti i s ohledem na to, že voda ve Vltavě má zvýšený průtok a je velmi kalná, což by znesnadňovalo případné práce záchranářům.

Dle predikcí meteorologů a hydrometeorologů by první stupeň povodňové aktivity mohl v Praze pominout v úterý 25. dubna.

Povodňový orgán také upozorňuje všechny subjekty na Vltavě, jako jsou půjčovny loděk, šlapadel, prováděné stavby a další, aby s ohledem na zvýšený průtok dbaly zvýšené opatrnosti a nadále postupovaly dle povodňových plánů.

Přítoky do Vltavské kaskády jsou aktuálně stále vyšší, proto budou dle aktuálního předpokladu platit zbylá protipovodňová opatření a výstraha ČHMÚ do úterý 25. dubna. Nepředpokládá se však vzestup přítoků, naopak lez očekávat možný pozvolný pokles.

Rozhodující toky, tedy Berounka a Sázava, již kulminovaly a dochází k pozvolnému snižování průtoků. Vltava by tak nadále měla mít maximální průtok 550 m3/s, který by se měl postupně snižovat.