Praha 1 už dlouhé roky podporuje jedinečný projekt Nadačního fondu Harmonie, který věří, že je možné měnit dětské životy hudbou. A protože výuku hudby a hudební nástroje si nemůže dovolit každý, zakládá fond dětské orchestry a umožňuje všem dětem zdarma a bez nutnosti skládat talentové zkoušky začít hrát na hudební nástroj. Dětí se učí ve skupině pod profesionálním vedením a stávají se tak nepostradatelnou součástí společenství, kde má každý své místo.

A Nadační fond Harmonie také každoročně na Střeleckém ostrově pořádá za podpory první městské části open air koncert Pojďte si s námi zahrát. Ten se tuto neděli uskutečnil už po osmé a opět se ho mohli zúčastnit všichni zájemci o společné hraní. Zároveň se při něm představili jak malé děti z přípravky NF Harmonie, tak i jejich starší a zkušenější kamarádi, kteří za sebou mají řadu zahraničních vystoupení na prestižních adresách.

Patrony projektu NF Harmonie, inspirovaného unikátním sociálně-hudebním projektem El Sistema, jsou herečka Simona Stašová, klavírní virtuoz Ivo Kahánek a za Prahu 1 už řadu let zastupitelka Eva Špačková.

Kořeny má projekt El Sistema v roce 1975 a ve venezuelském Caracasu, kde chtěl tehdy jeden ekonom a muzikant dostat děti z ulic a hudba mu připadala jako dobrý prostředek. Zároveň si vzpomněl, jak se mu nelíbilo, když se musel hudbu učit sám, a jak se těšil, až bude moct zahrát s ostatními dětmi. Obrátil tedy výuku vzhůru nohama a začal děti učit dohromady jako členy orchestru.

Ten muž se jmenoval José Antonio Abreu a jeho projekt se dodnes rozšířil do celého světa.

Do České republiky se myšlenka sociálně-preventivního hudebního vzdělávání dostala díky zakladatelce NF Harmonie Miladě Cholujové v roce 2009. Od tohoto roku dávají profesionální hudebníci dětem šanci rozvíjet své schopnosti, naučit se pracovat v kolektivu a zažívat při budování orchestru radost z hudby a života. Děti bez ohledu na rodinné či sociální zázemí, školní výsledky či kulturní kořeny zdarma navštěvují až 8 hodin týdně skupinovou výuku na hudební nástroj.

Díky přístupu, metodice a filozofii projektu je prokazatelné pozitivní působení na děti zejména ze sociálně vyloučených lokalit. Díky tomuto programu mají děti lepší docházku do školy, školní úspěšnost, lépe se soustředí a mají vyšší sebevědomí. Komunity, do kterých projekt přináší hudbu, řád a disciplínu, mnohem lépe spolupracují a jejich přístup k ostatním skupinám občanů je vstřícnější. Intenzivní hudební vzdělávání a veřejné vystupování orchestru zkvalitňuje též vztahy a podporu v rámci rodiny.

Více informací: www.nfharmonie.cz.