Setkání k budoucí podobě dětského hřiště v parku Lannova se uskutečnilo ve čtvrtek 15. června přímo na místě činu. Kromě konkrétních navrhovaných úprav na něm byly především představeny výsledky ankety zjišťující názory obyvatel Prahy 1 na hojně využívaný prostor v centru metropole.

„Smyslem participativního procesu bylo zjistit, co si rezidenti o hřišti myslí, jak jim vyhovuje, jak ho užívají, co by na něm chtěli změnit, zlepšit…“ uvedl Petr Rachůnek z Oddělení strategického plánovaní a participace Prahy 1 s tím, že podnětů prostřednictvím ankety i Facebooku dorazilo velké množství. „Zjistili jsme, že hřiště je hodně využívané školkami i školami, chodí sem rodiče s dětmi, mladí dospělí tu většinou hrají míčové hry, senioři zase pétanque. Obsazenost tohoto hřiště je veliká – jsou okamžiky, kdy je tu i 250 dětí,“ sdělil a zmínil některé z požadavků na vylepšení herního prostoru, které vyplynuly z ankety či zúčastněného pozorování: pískoviště, slunečníky, fotbalové hřiště, stojany na kola, ovocné stromy, občerstvení… „Návrhy jsme předali architektovi, který revitalizaci hřiště zpracovával a on je ve svém projektu zohlednil,“ uzavřel Petr Rachůnek.

„Tato participace, diskuse s lidmi, se týkala zejména modernizace dvou hřišť pro nejmenší a trochu větší děti, kterou bychom rádi dotáhli v příštím roce,“ připomněla místostarostka první městské části Kateřina Klasnová. „Dostali jsme ale i řadu podnětů k parku jako celku – od řešení ne úplně uspokojivého stavu sociálního zázemí, přes kiosek až po rozšíření tohoto prostoru. Vše zpracujeme a možná to jednou bude součástí nějaké větší změny parku Lannova,“ doplnila místostarostka a zdůraznila, že Praha 1 má plány i s dalšími dětskými hřišti na svém území: „Ráda bych dala dohromady dětské hřiště Vlašská, se kterým se dlouhá léta nic neudělalo. V pokročilejší fázi je revitalizace hřiště za Haštalem, řešíme dětské hřiště na Kampě…“