Veřejný prostor v centru Prahy obohatí na dva týdny originální a interaktivní objekt od umělců Aleksandry Vajd a Dominika Langa. Artefakt nabídne kolemjdoucím, aby se na chvíli zastavili a nechali volný průchod svým přáním a tužbám či nářkům a strastem. Instalace tvořená třemi nosnými prvky a evokující strom přání vznikla spoluprací třech subjektů: UMPRUM, Národního divadla a Charity Česká republika na podporu sbírky Charita pro Ukrajinu, jejímž cílem je nejen zajištění vody pro obyvatele v zónách, kde proběhly boje. Na prostranství se bude tyčit do neděle 18. června.

Na jednom z nejnavštěvovanějších pražských míst – na prostranství rozkládajícím se u Nové scény Národního divadla – se bude až do 18. června tyčit zajímavý umělecký objekt evokující strom přání a modliteb (nejen) za Ukrajinu. Tato mimořádná instalace s názvem Já je já skrze druhého od autorů Aleksandry Vajd a Dominika Langa byl slavnostně představen ve středu 7. června na náměstí Václava Havla v Praze (označovaném též jako piazzetta Národního divadla) za osobní účasti obou umělců i dalších osobností veřejného života.

„Objekt sestává ze tří jednotlivých prvků: starý kmen stromu, dlouhý dřevěný hranol a kovová trubka, které se vzájemně podpírají a drží rovnováhu,“ popisuje jeho spoluautorka Aleksandra Vajd a dodává, že jeden nemůže existovat bez druhého. „Jejich synergií vzniká originální umělecké dílo metaforicky ztvárňující princip solidarity, jež v sobě nese myšlenku, že já je vždy součástí celku, a celek je nedílnou součástí jednotlivce,“ doplňuje Dominik Lang, druhý z autorů a vedoucí ateliéru sochařství na pražské UMPRUM. Všechny tři prvky jsou současně ovinuty žlutým pruhem a na větvi je umístěn modrý míč. Barevnost těchto detailů odkazuje na vztah objektu k Ukrajině.

Pozornému divákovi neunikne, že na povrchu starého kmene stromu je mnoho malých otvorů a štěrbin různých velikostí a hloubek. „Ty jsou určeny k tomu, aby do nich každý kolemjdoucí mohl vložit svá přání, napsaná na kouscích papíru, s vírou, že jeho modlitby budou vyslyšeny,“ doplňuje umělkyně se slovinskými kořeny. Každý tak může vyjádřit svá nejniternější přání a přispět silou své myšlenky, víry, naděje, vyznání či modlitbou.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Autorkou fotografií je Paula Maťová.