Výjimečný zážitek stovkám divákům nabídl Open air koncert na Hradčanském náměstí, kterým Česká filharmonie ve středu 21. června uzavřela svou 127. sezonu. Skvělý výkon pod vedením dirigenta Keitha Lockharta předvedli nejen samotní filharmonici, ale také sólisté večera – tenorista Petr Nekoranec a nekonvenční trio Time for Three propojující americanu, moderní pop a vážnou hudbu.

Za mimořádnou událost označila hradčanský koncert pod širým nebem starostka první měststé části Terezie Radoměřská, která si jej podle vlastních slov »nemohla nechat ujít«. „To, že se podařilo zorganizovat koncert přímo zde, na Hradčanském náměstí, je opravdu krásné,“ zdůraznila. „Je i záměrem Prahy 1 začlenit toto místo do kulturního prostředí centra metropole. Za posledních několik let to bylo trochu opuštěné území – o to víc jsem ráda, že se tato akce koná právě zde,“ dodala.

„Dnešní večer je především dárkem České filharmonie všem věrným divákům a posluchačům,“ uvedl při slavnostním zahájení koncertu, který v přímém přenosu odvysílala Česká televize, ministr kultury Martin Baxa. „Ale sluší se poděkovat i České filharmonii, která má za sebou další skvělou sezonu. Byla na nejpřednějších jevištích, prováděla hudbu, která vzbuzovala radost a úžas po celém světě,“ doplnil.

Během devadesáti minut na zaplněném náměstí zaznělo několik árií z oper Wolfganga Amadea Mozarta či Rumunské lidové tance Bély Bartóka. O strhující závěr se postaralo americké trio Time for Three, které za doprovodu filharmoniků premiérově uvedlo koncert Kevina Putse s názvem Contact složený speciálně pro tuto příležitost.