Během nedávného jednání Zastupitelstva městské části Praha 1 byl projednán mediálně známý případ týkající se prodejního stánku se šunkou na Staroměstském náměstí v Praze.
Podle smlouvy měla Nadace využívat pronajatý prostor výhradně pro pořádání kulturně-společenských aktivit a doprovodných prodejních aktivit.

Finanční výbor Zastupitelstva městské části Praha 1 a Komise pro kulturu a sport Rady městské části se shodli na doporučení vypovědět smlouvu s Nadací Pražské děti. Předseda Finančního výboru, Giancarlo Lamberti, představil zprávu o činnosti výboru za období leden-červen 2023 zastupitelstvu, které dané doporučení jednomyslně podpořilo.

V důsledku toho byl Finanční výbor pověřen provedením analýzy smluvního vztahu mezi Prahou 1 a Nadací Pražské děti a následným předložením návrhu na ukončení nájemní smlouvy dohodou nebo přijetí jiných vhodných opatření.

Radní Müller předložil návrh, který vyjadřuje zájem zastupitelstva vyřešit tuto záležitost co nejrychleji a v souladu s doporučením Finančního výboru. Tímto krokem se městská část Praha 1 zavazuje jednat v souladu se zájmy občanů a zároveň zajistit spravedlivé využívání veřejných prostor.

Finanční výbor a Zastupitelstvo městské části Praha 1 budou nadále pečlivě sledovat vývoj této situace a činit veškerá opatření.