Opravdu unikátní zážitek si nyní můžete dopřát při návštěvě Galerii 1 ve Štěpánské ulici 639/47. Svá díla zde představují ve společné nové expozici „zdraví“ i nevidomí výtvarníci. Některých objektů se, a to není vůbec obvyklé, můžete dotýkat a prožít si tak nejen pestrost tvarů, ale i různorodost použitých materiálů. Výstava s názvem Neviděné světy, jejíž vernisáž se uskutečnila 27. června v podvečer, je přístupná až do 29. července.

„Od roku 2019 je to první výstava, která je zaměřená i na tvorbu zdravotně handicapovaných umělců. Tím, co dokáží a co tu můžeme shlédnout, vzbuzují velký respekt a obdiv,“ řekl v úvodu vernisáže 1. místostarosta Městské části Praha 1 (MČ Praha 1) David Bodeček. Právě MČ Praha 1 je provozovatelem Galerie 1.

Možnost porovnat tvorbu vidomých a nevidomých výtvarníků na jednom místě je opravdu zajímavou zkušeností. V Galeri 1 jsou zhruba čtyři desítky děl, a to ať už ve formě obrazů či trojrozměrných artefaktů. „A právě ty jsou vytvořeny tak, aby se jich mohli lidé i dotýkat a užili si nejen rozmanitost jejich tvarů ale i různorodost použitých materiálů, jako jsou dřevo, kamen či kov,“ upozornila jedna z vystavujících výtvarnic Pavla Vaňková.

Autory děl jsou Dobroslav Halata, Ivan Král, Karel Prášek, Vladimír Preclík, Jaroslav Štědra, František Tomík, Pavel Talich a Jiří a Pavla Vaňkovi (otec s dcerou). Nevidomé výtvarníky zastupují Pavel Sláma, Božena Přikrylová, Libuše Petrašová a Jana Doušová. Například dnes již pětačtyřicetiletý Pavel Sláma je nevidomý od narození. Přitom dělá například ze šamotové hlíny velmi zajímavé modely různých staveb, jako jsou Kostel Panny Marie Sněžné, stanice metra Nové Butovice či kostel Křižovatka na Újezdě. Ze stejného materiálu pak tvoří, převážně různé postavy, jeho kolegyně Božena Přikrylová a Libuše Petrašová. „Málokdo si uvědomuje, že handicapovaní lidé nejsou ti, kteří nemají schopnosti. Často je to ale o tom, že máme výrazně omezenější možnosti,“ uvedla při vernisáži Libuše Petrašová. „Na cestě životem máme celou řadu překážek, které potřebujeme překonávat. A v některých případech to nedokážeme bez pomoci druhých. To platí i v případě naší výtvarné tvorby. Jsem moc ráda, že takové lidi kolem sebe mám,“ dodala.

Podle výtvarníka Františka Tomíka je možnost společně vystavovat s nevidomými umělci velmi zajímavou a inspirující zkušeností. „Je obdivuhodné, jaké mají například prostorové vnímání,“ podotkl.

Výstava Neviděné světy je v Galerii 1 přístupná vždy od úterý do pátku od 10.00 do 12:00 a od 13:00 do 18:00. V sobotu pak od 10:00 do 14:00. V neděli, pondělí a o svátcích je galerie zavřená.