My všichni si zasloužíme prostředí bez zbytečných bariér, říkají autoři nové petice, kterou její petiční výbor – Ivana Antalová, radní pro sociální věci a bezbariérovost Prahy 1, Emilija Rónová, předsedkyně Komise pro bezbariérovou Prahu 1, a Aneta Ečeková Maršálová, členka Komise Rady hl. m. Prahy pro pěší a bezbariérovost – zveřejnil poslední červnový týden a která apeluje na dodržování lidských práv a zlepšování bezbariérovosti ve veřejných prostorách.

„Rozhodla jsem se pracovat ve veřejném zájmu – a odstraňování bariér je požadavek veřejného zájmu. Veřejný zájem je pro mě klíčovým pojmem jako lidská práva, důstojnost, solidarita či svoboda jednotlivce. Pro koho odstraňujeme bariéry? Jsou to lidé, kteří jsou handicapovaní věkem, pohybem, orientací, osoby se zdravotním postižením. Do této skupiny ale patří také například lidé se závažnými diagnózami a s poúrazovými stavy. V konečném důsledku je ale odstraňování bariér důležité pro nás všechny – v jednotlivých životních etapách se totiž setkáváme se situacemi, kdy bariéry obtěžují každého z nás,“ uvedla radní Prahy 1 pro sociální věci a bezbariérovost Ivana Antalová.

Podle Emilije Rónové se bariérovost dotýká téměř 40 % lidí, ať už trvale či dočasně handicapovaných. „Naše petice se zasazuje o rychlejší odstraňování bariér. Děkujeme všem, kteří ji podepíšou,“ prohlásila mj. při prezentaci petice na Václavském náměstí Emilija Rónová.

Představení petice se zúčastnila také zrakově handicapovaná právnička věnující se problematice přístupnosti Nicole Fryčová: „V centru Prahy je mnoho překážek, za jejichž zmizení bojujeme. Velkým problémem jsou pak pohozené elektrokoloběžky.“

Petici naleznete a můžete podepsat ZDE.