Ve znamení magických sedmiček se odehraje Den otevřených dveří v Muzeu českého granátu. V pátek 7. 7. oslaví muzeum 7. výročí, a proto srdečně zve všechny milovníky českého granátu (a nejen je) na tento slavnostní den. A navíc před 70 lety vznikla šperkařská dílna Granát Turnov.

Před sedmi lety zahájilo Muzeum českého granátu provoz v ulici Karlova číslo 8. Prostory prošly rozsáhlou rekonstrukcí a od té doby lákají zájemce na jedinečnou expozici historických unikátních šperků a předmětů, na ucelený průřez šperkařství od raných dob, kdy se český granát začal při výrobě šperků používat, až do počátku dvacátého století. Připraveny jsou informace o historii těžby granátů v českých zemích, technologii broušení a také o lokalitách výskytu. K vidění je i nejstarší brus z poloviny 18. století.

Jako bonus návštěvníky v muzeu naučí rozpoznávat pravé české granáty od těch ostatních, které se sice řadí mezi granáty, ale nejsou to naše originály. V případě zájmu je možné si prohlédnout falsifikáty, za které turisté zaplatili nemalé částky, ale které bohužel s pravými českými granáty nemají nic společného. Kolikrát se jednalo jen o barevná sklíčka. Z toho plyne poučení: nakupujte jen v ověřených prodejnách. Adresy naleznete zde: www.granat.cz/prodejny/.

Kromě krásného zážitku si můžete odnést něco na památku nebo dárek pro své blízké. Muzeum nabízí ke koupi originální dobové šperky, včetně certifikátu původu a pravosti. V nabídce jsou i současné šperky a originální upomínkové předměty.

Podívejte se na naši videopozvánku a využijte letní období k návštěvě muzea.