V pondělí 17. července se uskutečnilo na Václavském náměstí před Thajským rájem setkání, jehož cílem bylo upozornit na reklamní stojan v podobě rikši umístěné na chodníku před provozovnou masáží, který Praha nemůže podle rozhodnutí soudu odstranit.

Iniciátorem happeningu byl Giancarlo Lamberti, který popisuje peripetie s rikšou „Pro příslušné úřady naplňuje rikša definici jízdního kola. A naopak nesplňuje atributy nutné pro to, aby byla považována za reklamní nosič. Znamená to tedy, že neexistuje legální úřední cesta, jak tuto hrůzu dostat z pražských ulic,“ popisuje a dodává, že situaci je možné vyřešit také jinak: „Pojďme Thajský ráj vnímat jako progresivního propagátora cyklodopravy. Vybízí nás tak k používání rikš anebo právě kol. Pojďme tedy také odkládat svá kola před provozovnu,“ vyzývá Lamberti.

Rikša na Václavském náměstí není jedinou, kterou provozovatel Thajského ráje na chodník umístil, najdeme ji také nedaleko od Karlova mostu a na Staroměstském náměstí.

Akci přišel na místo podpořit také radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola. „Dnešní potkání není jen o tom, že je tu nějaká rikša. Je to dlouhodobě neřešený problém. Tato rikša nevyjela nikam už několik let, je tedy zjevné, že se nejedná o dopravní prostředek. Je to pouze a jenom reklama,“ říká.

Akce se zúčastnil i Zdeněk Jahn z iniciativy Přidej se a strhni společně s dalšími lidmi, kterým záleží na vizuální stránce Prahy.