Duhová vlajka, symbol lidskoprávního festivalu Prague Pride, zavlaje v pondělí 7. srpna v 11.00 na radnici Prahy 1 ve Vodičkově ulici. Spolu s prvním místostarostou Davidem Bodečkem ji v den zahájení třináctého ročníku festivalu, jehož ústředním tématem jsou letos tradice, vyvěsí herec Jan Cina, herečka Radka Pavlovčinová a její bratr, zpěvák i tanečník Adam Pavlovčin.

Praha 1 svoji účast na aktuálním ročníku významné společenské akce pořádané na podporu lidských práv bere velmi vážně. Důkazem je nejen fakt, že nad ním převzala záštitu starostka Terezie Radoměřská, ale i skutečnost, že první městská část bude mít své zastoupení v populárním Duhovém průvodu, který centrem hlavního města projde v sobotu 12. srpna. Jeho účastníci se na trasu vydají ve 12.30 z dolní části Václavského náměstí, cíl budou mít na Letenské pláni v Pride Parku, kde organizátoři na šesti pódiích chystají bohatý hudební program.

„Vyvěšení duhové vlajky symbolizující jednotu v rozmanitosti považuji za významný symbol respektu k lidským právům,“ uvedla starostka Terezie Radoměřská. Podobně se vyjádřil i první místostarosta Prahy 1, radní pro kulturu a školství David Bodeček, jeden z hlavních aktérů pondělního slavnostního aktu ve Vodičkově ulici. „Ve spolupráci se sourozenci Pavlovčinovými, kteří budou 7. srpna u vyvěšení vlajky na budovu radnice Prahy 1, plánujeme sérii citlivě pojatých vzdělávacích besed o tématech sexuální orientace, sebepřijetí a přijímání jinakosti,“ potvrdil a dodal, že si lidí, kteří se dokážou povznést nad předsudky, upřímně váží.

Duhová vlajka na budově úřadu první městské části zavlaje poprvé po čtyřech letech. Jejího vyvěšení se kromě sourozenců Pavlovčinových zúčastní i herec Jan Cina. Významným centrem letošního lidskoprávního festivalu, který bude metropole hostit až do 13. 8., se stane Prahou 1 zapůjčený Střelecký ostrov s festivalovou vesničkou, v níž se bude odehrávat doprovodný program včetně zmíněných vzdělávacích akcí.