Celkem 90 bodů čekalo na členy Rady MČ Praha 1 při jejich zasedání v úterý 1. srpna.

Termíny Zastupitelstva

Hned na úvod radní stanovili termíny zasedání Zastupitelstva MČ Praha 1 na první pololetí příštího roku, které zastupitelům navrhnou na jejich příštím jednání. Zasedání Zastupitelstva se v příštím roce budou tradičně konat v Malém sále paláce Žofín.

Dny evropského dědictví 2023

Rada Prahy 1 rovněž schválila tradiční zapojení naší městské části do Dnů Evropského dědictví, které se letos uskuteční už po pětadvacáté. Jejich tématem bude „Život v památkách“ a Praha 1 připravuje v jejich rámci na víkend 9. a 10. září možnost navštívit pestrý mix historicky a architektonicky zajímavých památek a aktuálně upravených veřejných prostranství. Některá místa si bez omezení prohlédnete z veřejného prostoru, v dalších budou připraveny obvyklé prohlídky interiéru. Od začátku září bude k dispozici na infocentrech MČ Praha 1 a ke stažení na www.praha1.cz orientační mapa s letos zpřístupněnými místy.

Celorepublikově pak Dny Evropského dědictví proběhnou od 9. do 17. září.

Mobilní zastřešení hřiště Malostranské ZŠ

Radní Prahy 1 schválili přidělení veřejné zakázky „ZŠ Josefská – mobilní zastřešení hřiště“ firmě KOHOS, a.s., jejíž nabídková cena byla 1,978 milionu korun bez DPH.

Veřejná zakázka byla realizována podle Pravidel pro zadávání veřejných zakázek schválených na základě usnesení Rady MČ Praha 1 č. UR20_1213 ze dne 20. 10. 2020 a v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Předmětem zakázky bylo zastřešení víceúčelového hřiště stahovací střechou z nepromokavého třívrstvého PVC.

Miminka zůstanou na Kampě

Známé sochy Miminek od sochaře Davida Černého zůstanou na Kampě i po dobu rekonstrukce tzv. Odkolkovské zahrady v tamějším parku. Rozhodli o tom na žádost Musea Kampa radní naší městské části, kteří schválili zapůjčení pozemku u Rybářského domečku, kam se Miminka mohou přesunout do poloviny října.

Možnost rekonstrukce školy ve Vojtěšské

Rada na svém zasedání také uložila prošetření možnosti rekonstrukce interiéru školní budovy ve Vojtěšské. Ta je součástí ZŠ Brána jazyků s rozšířenou výukou matematiky a její historicky cenná fasáda prošla v uplynulých letech náročnou rekonstrukcí. O šetření se postará Komise pro investice a do 30. září letošního roku radním předloží návrh dalšího postupu. Škola sice plně vyhovuje potřebám vzdělávání, což mimo jiné potvrdila i Hygienická stanice hlavního města Prahy, její interiér by ale rekonstrukci potřeboval.

Participace Rybářského domečku

Radní také projednali a schválili návrh participace Michnovského letohrádku neboli Rybářského domečku. Rada tak plní úkol vzešlý z jednání Zastupitelstva MČ Praha 1.

Navržené řešení participace zahrnuje tyto kroky:

  1. Zúčastněné pozorování v Michnovském letohrádku (seznámení se s běžným provozem, aktivitami v objektu, zapojením spolků…)
  2. Zjednodušený kvalitativní výzkum – rozhovory s uživateli letohrádku, zjištění spokojenosti se současným provozem, nabídkou a dostupností aktivit a kvalitou služeb.
  3. Anketu.
  4. Kulatý stůl – společné setkání zástupců spolků a radnice, jehož cílem bude informování o provozu letohrádku, debata o návrzích na zlepšení provozu atd.

V závěru participace bude připravena zpráva, která bude předložena Radě a Zastupitelstvu MČ Praha 1. Termín: podzim 2023.

Další informace naleznete na Facebooku Praha 1 a na https://www.praha1.cz/politicka-reprezentace/.