Radnice Prahy 1 včera 7. srpna slavnostně vyvěsila duhovou vlajku. Stalo se tak za přítomnosti zástupců radnice a jejich hostů: zpěváka Adama Pavlovčina, jeho sestry, zpěvačky a herečky Radky Pavlovčinové a herce Jana Ciny. Týden Prague Pride začíná.

Po čtyřech letech opět vlaje na budově radnice Prahy 1 duhová vlajka, jakožto symbol lidskoprávního festivalu Prague Pride. Ten byl včerejším dnem zahájen a vyvrcholí sobotním pochodem z Václavského náměstí na Letnou.

Slavnostní atmosféry vyvěšení duhové vlajky dodaly osobnosti kulturního života, které osobně přišly podpořit menšiny v naší společnosti, které se díky toleranci ostatních jako menšina cítit nemusí. V hojném počtu se sešli také členové vedení naší městské části a zástupci politického života Prahy 1. Na balkonech se objevili a myšlenku přijetí jinakosti přišli podpořit: 1. místostarosta David Bodeček, Michal Müller (ODS), Tomáš Zbořil (TOP09), Barbora Kosíková (Praha 1 Sobě a Zelení), Aneta Ečeková Maršálová (Starostové a nezávislí), Eva Fürstová (Piráti a občané Prahy 1), Zdeňka Buláková (Rezidenti 1). Fyzicky nepřítomná, avšak duší a srdcem spojená byla starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská. „Považuji Prague Pride za zahájený! I když nemůžu být s vámi fyzicky, myslím na všechny účastníky, přeji klidný průběh a ať je ten 13. ročník šťastný,“ popřála.

Úvodního slova se ujal 1. místostarosta David Bodeček: „Mám velkou radost, že po čtyřech letech opět na radnici Prahy 1 bude zavěšena duhová vlajka,“ uvítal diváky místostarosta a dodal, že večer bude taktéž na území Prahy 1 zahájen již 13. ročník festivalu Prague Pride 2023. „Nebudu dlouze popisovat, o čem festival je. Uvedu pouze jedno slovo: respekt,“ pokračoval D. Bodeček. Vyzval také, abychom si uvědomili, že v 69 zemích světa nemůže člověk milovat toho, koho mu velí srdce. V těchto zemích je trestné hlásit se ke komunitě LGBT. A v 11 zemích se trestá velice přísně, trestem smrti.

„Jsme velmi rádi, že se městský úřad Prahy 1 rozhodl podpořit a vyvěsit vlajku a za sebe, jsem rád, že se tu setkáváme v takto pestrém složení, což dokládá, že je to o nás o všech, Pride je o nás všech,“ řekl Adam Pavlovčin. Jeho sestra Radka dodala „Není to jen o LGBT+ komunitě, je to o nás všech, o rovnoprávnosti, vzájemném porozumění, empatii, solidaritě a rozhovorech,“ vyzdvihla. „Jsem hrdý na Prahu, že podporuje různý lidi, různě zajímavé lidi a Pride je o propojování,“ zakončil Jan Cina.

Pak se již oba balkony v druhém patře radnice Prahy 1 proměnily v duhová místa na důkaz podpory rozmanitosti.

Program festivalu najdete na https://festival.praguepride.com/. Přijďte objevit jiné podstaty lidí, najdete třeba cestu k té své.