Kolektivní a audiovizuální tvorbu spolku Barvolam prezentuje výstava s názvem Společně, která byla slavnostně zahájena 29. srpna v Galerii 1. Bezmála tři desítky tematicky různorodých děl budou k ve Štěpánské ulici k vidění do konce září.

„Expozice, kterou zahajujeme dnes, je o kolektivní tvorbě, spolupráci, solidaritě a toleranci,“ zdůraznil na úterní vernisáži první místostarosta Prahy 1, radní pro kulturu a školství David Bodeček. „Tato výstava je naprosto jedinečná. Nejen nádhernými barvami, kterými vystavené obrazy v mnoha případech doslova hýří, ale i sociálním podtextem – autoři, kteří se zde prezentují, nežijí zrovna jednoduchý život. O to je pro mne dnešní zážitek hlubší,“ dodal.


Spolek Barvolam se zaměřuje na podporu a inkluzi umělkyň i umělců s mentálním hendikepem nebo poruchou autistického spektra. „Chceme ukázat, že můžeme všichni žít společně, že si nemusíme pořád konkurovat a žít jen sami pro sebe,“ připomněl zakladatel a předseda spolku Otto Kouwen. „Proto máme různé projekty, kde umělci s tak zvaným postižením malují spolu s umělci, kteří jsou handicapovaní akademickým vzděláním. Všechna vystavená díla vytvořili lidé, kteří mají jiné životní zkušenosti a jiné možnosti, ale spojuje je umění,“ uzavřel Kouwen. „Jsme všichni jedna umělecká tvůrčí rodina,“ doplnil spontánně »svého« předsedu Marek Švihovec, jeden z vystavujících neurodiverzních umělců, a sklidil bouřlivý potlesk několika desítek účastníků vernisáže.


Některá umělecká díla si můžete zakoupit a podpořit jak samotné umělkyně a umělce, tak provoz Studia Barvolam, který poskytuje zázemí pro jejich tvorbu. Více informací zde: https://barvolam.cz/prodej-a-pujcovani-obrazu.

Společně
Kolektivní výstava spolku Barvolam

Galerie 1, Štěpánská 47, Praha 1
Výstava potrvá do 30. 9. 2023,  
Otevřeno : út – pá 10 – 12.00, 13 – 18.00, so 10 – 14.00.
V neděli, pondělí a o svátcích je galerie zavřená.