Písničkář Josef Fousek a jeho syn, kytarista i hráč na foukací harmoniku Tomáš, byli hosty Pohodových melodií pro starší a pokročilé, které se konaly první říjnový den v Malostranské besedě.

„Bude to spíš zpověď, než recitál,“ svěřil se Fousek těsně před odchodem na scénu. Na té pak devadesátiminutový pořad sestavený z písniček, vyprávění a veršování zahájil svým nejnovějším epigramem: „Já nehledám dávno svět, já dávno dobře vím, i kdybych na uši se stavěl, tak nic nezměním. A přesto ctím ty lidi, co za pravdu se rvou, když ví, že s lumpy vyhrát nemohou.“

Každou z písní, včetně té nejslavnější Až mě andělé, každý z veršů, publikum odměnilo bouřlivým potleskem. Radost divákům evidentně udělalo i Fouskovo vyznání hlavnímu městu: „Praha je pro mne vzácná, Prahy si hrozně vážím, že dala mně, Kladeňákovi, šanci hrát v divadle Semafor. V Praze 1 bydlela moje teta Marie, kterou jsem miloval a kterou zastřelili dva dny před koncem války. Taky se tu toulal Karel Hašler, který – stejně jako můj strýc Antonín – zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. Z každého koncertu jim oběma do nebe posílám pozdrav, Hašlerovu písničku Bílý kvíteček…“

Na závěr písničkář všechny pozval na křest své audioknihy Pojďte se smát, který se bude konat 21. listopadu od 19.00 v divadle Semafor.

Na co se mohou v nejbližší době těšit návštěvníci Malostranské besedy? „Poté, co skončila letní scéna na Střeleckém ostrově, se opět začínáme plně soustředit na program přímo zde, na Malostranském náměstí,“ uvedl šéf produkce Malostranské besedy David Pešek Dvořák. „V galerii nás čeká křest knížky novinářky Báry Postránecké i výstava krásných fotek Jiřího Píši, Trick Bar bude hostit pravidelné pořady Jana Kačera a Vlastimila Venclíka,“ dodal s tím, že největší část programu se odbývá v klubu. „Nechceme se profilovat jako bluesový, rockový či alternativní klub, dramaturgické nůžky máme hodně rozevřené. V říjnu divákům nabídneme třeba Ivana Hlase, Jana Spáleného, Etc… či mladou zpěvačku, vycházející hvězdu Terku Balonovou,“ uzavřel David Pešek Dvořák.

Kompletní program Malostranské besedy najdete na www.malostranska-beseda.cz.