Také Praha 1 se jako každoročně připojila k oslavám Mezinárodního dne seniorů, který se z rozhodnutí Valného shromáždění OSN slaví od roku 1991. Je to svátek věnovaný rodičům, prarodičům, maminkám, tatínkům, babičkám a dědečkům, který připomíná jejich důležitou roli v našich životech, ale i problémy, s nimiž se starší a staří lidé musejí potýkat. A je to také den, kdy si více než dřív mohou mladí lidé uvědomit, že i oni v ideálním případě také zestárnou.

„K mé velké radosti dorazili nejen ti zkušenější z nás, ale i generace nejmladší, takže se tato krásná akce trochu přesmykla do akce mnohagenerační. A bylo to skvělé! Zkrátka slavnost, jak má být! Díky všem, kdo pracovali na přípravě tohoto báječného setkání,“ ocenila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která si také oslavy nenechala ujít.

Na návštěvníky čekala řada stánků a stanovišť nabízejících osvětu, prevenci, kontrolní vyšetření, informace, zábavu, ale i občerstvení. Dorazili mj. naši dobrovolní hasiči, preventisté z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, městští strážníci, odborníci ze spolku Prevence dětem, z ozdravného centra Relax Arte, ze Střediska sociálních služeb Praha 1 i ze sociálního úseku radnice, organizátoři mezigeneračních projektů Mezi námi a Povídej a tradičně také sestry boromejky z Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. O úklid se pak starali klienti Centra sociálních služeb Praha v rámci zaměstnanostních sociálních programů.

Celým dnem provázeli moderátor René Kekely a 1. místostarosta David Bodeček, služby a projekty představovala radní Prahy 1 pro sociální oblast a bezbariérovost Ivana Antalová, spolu se sousedy diskutovala i hrála pétanque místostarostka Kateřina Klasnová.

V bohatém doprovodném programu vystoupila legenda ze ZŠ Vodičkova – kapela Masakrózní hustec s kapelníkem a věčně mladým učitelem Radkem Pilcem, taneční soubor aktivních a usměvavých seniorek Medunky, zpěvák Martin Růža, Miroslav Šatoplet s Petrou Rézovou a skupina Druhá Sláma.

Pokud jste čtvrteční oslavy nestihli, nevadí. Starší sousedé mohou svůj svátek oslavit dodatečně v rámci bohaté nabídky Střediska sociálních služeb Praha 1 (www.socialnisluzby-praha1.cz) a ti mladší se mohou „slušně“ obléknout a vzít své blízké třeba na kávu anebo do divadla – možností, jak být spolu, je celá řada.