Takřka celá západní civilizace s hrůzou sleduje teroristické útoky palestinského hnutí Hamás na lid Izraele, reakci i aktivní obranu napadené země. Podle médií si útoky Hamásu doposud vyžádaly více než 1300 izraelských životů, z nichž u více než tisícovky šlo o civilisty. A tato čísla bohužel každým dnem narůstají. Na znamení podpory dnes vyvěsila Městská část Praha 1 na budově svého úřadu izraelskou vlajku. Děje se tak v den, na který teroristické hnutí Hamás vyzvalo ke “generální mobilizaci” všech muslimů po celém světě.

“Hluboce opovrhuji zbabělými útoky teroristů Hamasu na civilní obyvatele. Věřím, že reakce Izraele bude cílená, účinná a rychlá. Je strašné, když umírají nevinní, když jsou vražděny děti,” vyjádřila se ke konfliktu starostka městské části Terezie Radoměřská. Vyvěšením vlajky chce naše radnice vyjádřit symbolickou podporu jak obyvatelům našeho partnerského města Rosh-Ha´ayin, tak všem obyvatelům Izraele. 

S městem Rosh-Ha´ayin, které leží nedaleko Tel-Avivu, uzavřela naše městská část partnerství v roce 2006. A protože si tohoto přátelství radnice opravdu váží, zaslala již v pondělí starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská slova podpory svému izraelskému protějšku. “S velkým znepokojením sleduji současné dění v izraelsko-palestinském konfliktu. Z celého srdce doufám v jeho mírové řešení a co nejrychlejší ukončení. Pevně doufáme, že současná situace nezasáhne do života obyvatel a chodu města Rosh Ha’ajin,” píše ve svém dopise pro starostu Shaloma Ben Moshe Terezie Radoměřská.

Ve svém dopise také dodala, že je Praha 1 v případě potřeby připravena vyjádřit podporu a stvrdit přátelství mezi oběma obcemi všemi dostupnými prostředky. 

Bohužel město Rosh Ha‘ayin má s útoky palestinských radikálů smutné zkušenosti už z minulosti. V roce 2003 tam totiž došlo hned k několika útokům. V květnu vraždil palestinský ozbrojenec, po útoku nožem vyhasl lidský život. O tři měsíce později zde zahynuli další lidé poté, co se zde odpálil sebevražedný atentátník. O tom, zda si i současné útoky vyžádaly oběti v našem partnerském městě zatím nemáme zprávy.

Svou podporu Izraelcům vyvěšením vlajky se rozhodly vyjádřit i některé další městské části. Naše radnice a její politická reprezentace pevně doufá v co nejrychlejší uklidnění konfliktu.