Srdečně vás zveme na čtvrtý ročník přehlídky živých řemesel a lidového umění České republiky, který bude zaměřen na oděv, oděvní doplňky a šperky vyrobené starými tradičními technikami a původními postupy. Vernisáž se uskuteční v pátek 3. listopadu od 18:00 hodin v Galerii 1.

Letošní ročník se zabývá reinterpretací lidových tradic v současném módním designu a reaguje na aktuální poptávku po autentickém a udržitelném oděvu. Modely z kanafasu, vlněného sukna, modrotisku či horňácké činovati tak představujeme jako možnou cestu pro soudobou módní produkci. 

Řemeslo zanikne se starými mistry, pokud nebudou moci naučit svým dovednostem nové pokračovatele. Proto se přehlídka opět nese v duchu předávání řemeslných znalostí mladým lidem. Studenti ateliéru Kov a šperk z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara vytvořili kolekci šperků, které připomínají stará, mnohdy zapomenutá řemesla a oživují je v nových, současných formách.

Kromě designérů představíme letos v edici Krásná spolupráce také poprvé dílo konceptuální umělkyně. Instalace Terezy Buškové Věno zachycuje zásadní okamžiky v životě ženy a připomíná starodávné rituály a obyčeje, v nichž hrály oděvy a textilní předměty vždy důležitou roli.

Vrcholem přehlídky je kolekce modelů, které vznikly v kooperaci renomovaných módních návrhářů se špičkovými českými řemeslníky. Zapojení významných osobností české módy do projektu Krásná práce lze chápat jako gesto podpory českého řemesla a předobraz pozitivní změny v módním průmyslu směrem k vlastním kořenům a pocitu hrdosti na naše tradice.

Přehlídka bude připravena ke zhlédnutí do 25. listopadu 2023 v Galerii 1, Štěpánská 47, Praha 1,
út – pá 10 – 12.00 a 13 – 18.00, so 10 – 14.00, v neděli, pondělí a o svátcích je galerie zavřená.