Oděvy i oděvní doplňky zpracované z divokých rostlin a hub či šperky připomínají stará zapomenutá řemesla nabízí výstava Krásná práce, kterou do 25. listopadu hostí Galerie 1 ve Štěpánské ulici.

Letošní, čtvrtý ročník přehlídky živých řemesel a lidového umění Krásná práce se zabývá reinterpretací lidových tradic v současném módním designu a reaguje na aktuální poptávku po autentickém a udržitelném oděvu,“ uvedla na slavnostním zahájení výstavy 3. listopadu její kurátorka Klára Hegerová. „Tentokrát jsme se zaměřili na oděv, oděvní doplňky a šperky – předměty, které mohou plnit funkci živoucího transparentu českého řemesla, starých zapomenutých technik, našich tradic, našich kořenů,“ dodala.

S tématem tradic, kořenů si »pohrávala« také Modrotisková show ženské umělecké skupiny Die Früchte, kterou páteční vernisáž vyvrcholila. Její součástí byla skladba Moniky Načevy přednesená s doprovodem skupiny Zdivočelí koně tak výrazně a přesvědčivě, že se  před »výlohou« galerie zastavovaly skupinky lidí procházející Štěpánskou ulicí. Někteří dokonce i tančili.

„Je to bomba, nic podobného jsme tu ještě neměli,“ komentoval podzimně laděnou performanci první místostarosta Prahy 1, radní pro kulturu a školství David Bodeček. Na výstavě ocenil především skutečnost, že spojuje řemeslo s moderním designem a podílí se na ní i studenti. „Oslnila mne tu spousta věcí: brýle, koberce, dámské oblečení a – hlavně – mé oblíbené kšiltovky,“ uzavřel místostarosta a zdůraznil, že vstup na expozici Krásná práce je pro obyvatele Prahy 1, mládež do 15 let a věkově zralé nad 65 let zdarma.

Krásná práce

Přehlídka živých řemesel a lidového umění
Galerie 1, Štěpánská 47, Praha 1
Otevřeno 4. 11. – 25. 11. 2023, denně od 10 do 18 hodin