Jeden z nejdelších festivalů komorní hudby u nás, cyklus Svátky hudby, zavítal na Žofín. Jeho zakladatelem je významný český houslista a žák legendárního Davida Oistracha Václav Hudeček, který už šestadvacet let zve na Svátky hudby proslulé hudebníky i mladé talenty. Příležitost ve svých počátcích zde tak dostali například mezzosopranistka Dagmar Pecková, violoncellista Jiří Bárta, houslista Pavel Šporcl či hornista Radek Baborák.

Slavnostní zahájení 26. ročníku Svátků hudby se uskutečnilo už v říjnu v Rudolfinu. Po koncertě na Žofíně se budou tři následující koncerty konat v sále Pražské konzervatoře, aby se na závěrečný dubnový koncert festival opět vrátil na Žofín.

„Žofín a Václav Hudeček – to je spojení jednoho z nejkrásnějších sálů, úžasné akustiky a Václavova umění a srdce,“ prohlásil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který konání nádherného koncertu Václava Hudečka a jeho hostů osobně podpořil a spolu s osmi sty dalšími diváky se ho rovněž zúčastnil.

Václav Hudeček zahájil svoji cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Ve věku patnácti let, 12. listopadu 1967, vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc.

Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl tak Václav Hudeček jeho žákem. Zároveň absolvoval studium na pražské Akademii múzických umění ve třídě prof. Václava Snítila. Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích.

„Žofínský sál mám opravdu moc rád, protože tady vidím všechny ty postavy minulosti, které sem chodily tančit. Je skvělé, že naše Svátky hudby tu každoročně mají minimálně dva koncerty,“ ocenil Václav Hudeček, který spolu violoncellistou Jiřím Bártou, klavíristkou Terezií Fialovou, pěvkyněmi Janou Melíškovou, Markétou Szendiuchovou a Marií Vrbovou a Českým filharmonickým sborem Brno, dětským pěveckých sborem Radost Praha a Musicou Lucis Praga nabídl Bachovy, Mozartovy, Händelovy a Voříškovy skladby, ale také vánoční koledy Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma a Štěstí zdraví, pokoj svatý vinšujeme vám.

Více informací: www.vaclavhudecek-svatkyhudby.cz.