Vynikající herečka Jiřina Bohdalová byla hostem vánočního „Setkání s osobností“, pravidelného cyklu, který pro seniory z první pražské městské části pořádá v Redutě jejich radnice. Už její samotná účast byla určitě pro diváky hezkým vánočním dárkem, ke kterému „paní Jiřinka“ přidala další, když všem přinesla knihu, kterou napsala společně se Slávkou Kopeckou a která se jmenuje „HERR GOTT …a že to uteklo!“.

 „Velmi si vážím toho, že se mi jako prvnímu starostovi podařilo Jiřinku přemluvit, aby k nám přišla do Reduty,“ prohlásil radostně hlavní hostitel a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, když představitelku sáhodlouhého seznamu velkých filmových a divadelních rolí přiváděl na jeviště, kde už na ně čekal průvodce pořadem a jinak rozhlasový moderátor Zdeněk Vrba.

„Je tady a já jsem moc rád, že se to povedlo, a myslím, že hlavně kvůli výbornému publiku, které sem chodí, o čemž se ví,“ smekl pomyslný klobouk Oldřich Lomecký a paní Jiřinu Bohdalovou přivítal v Redutě aplaus, jaký známe snad leda z velkých hudebních koncertů.

„Hezky to otevřete, pane osvětlovači, ráda se při povídání dívám do očí,“ byla první slova velké herečky. Pan osvětlovač rád vyhověl, a tak se nikdo neztrácel v šeru, všichni na jevišti i v hledišti na sebe pěkně viděli a povídání bylo ještě příjemnější.

A nemohlo se při něm zapomenout ani na dlouholetého tvůrčího partnera Jiřiny Bohdalové Vladimíra Dvořáka. „Znali jsme se spolu dlouho let a já jsem v jeho rodině fungovala jako ten, kdo všechno sháněl – instalatéry, elektrikáře a další řemeslníky a zařizování. Jeho druhá žena právě čekala dítě, když mi jednou ve tři ráno Vladimír zatelefonoval a z telefonu se jen ozvalo: ´Praskla nám voda!´ To jo, teď v noci budu shánět instalatéra, odpověděla jsem mu, ale on zaúpěl: ´Hance praskla voda!´“

A historky pokračovaly jedna za druhou. A není divu. Vždyť Jiřina Bohdalová, která se narodila v roce 1931 debutovala ve filmu už v šesti letech, divadelní kariéru zahájila v Divadle ABC u Jana Wericha a po boku již zmíněného Vladimíra Dvořáka se poprvé objevila v roce 1956. A jak vidno, aktivní je paní Jiřina Bohdalová dodnes.

A jak stráví nadcházející vánoční svátky? „Na Vánocích, které strávím na chalupě, mám ráda hlavně klid, i když vím, že toho se mi moc nedostane,“ odpověděla s úsměvem, a když nás zajímalo, co na jejím svátečním stole nesmí chybět, prozradila, že vše, co už připravovala její maminka – rybí polévka, ve které stojí lžíce, smažený kapr s bramborovým salátem a samozřejmě cukroví.

Už aby ten Štědrý večer byl…