Praha se v sobotu 11. 11. dočkala prvního sněhu! Přivezl jí ho svatý Martin, jehož průvod vyrazil přesně v 11 hodin 11 minut z jedenáctého pilíře Karlova mostu. V jeho čele jedenáct husopasek popohánělo jedenáct husí.

„Krásné setkání místních i kolemjdoucích připomínající nádhernou českou tradici svatomartinských husí a svatomartinského vína,“ pochvalovala si starostka první městské části Terezie Radoměřská poté, co průvod dorazil do cíle na Křižovnickém náměstí a svatý Martin jí symbolicky obdaroval dovezeným sněhem. „Doufám, že nezůstane u této první fůry a Martin se nám postará o pořádnou další nadílku. Není totiž nic krásnějšího, než bílá, zasněžená Praha,“ uvedla starostka, načež začala ze sněhu dělat koulet a házet je za všeobecného veselí po návštěvnících slavnosti zorganizované Muzeem Karlova mostu. „Touto akcí, stejně jako ostatními, které v průběhu roku pořádáme, chceme připomínat a udržovat naše křesťanské tradice,“ zdůraznil ředitel muzea Zdeněk Bergman. „Protože je svatý Martin patronem vojenských veteránů a jízdního vojska, chtěli jsme také v den, kdy si připomínáme konec 1. světové války, vyzdvihnout veterány, jejich životní oběti a akcentovat městskou i státní jízdní policii, která je vlastně jízdním vojskem dnešní doby,“ dodal.

Diváci pak na Křižovnickém náměstí mohli zhlédnout několik divadelních scének vztahujících se ke svatomartinské legendě a poslechnout si historickou hudbu. Nachystán byl středověký trh se svatomartinskými specialitami.