Dnes po celé naší zemi probíhají vzpomínkové akce na významné dny České republiky, které se odehrály 17. listopadu.

Mezinárodní den studentstva nás přenese do událostí roku 1939, kdy se protinacistická demonstrace stala osudnou mj. také Janu Opletalovi, kterému je věnován samostatný příspěvek na tomto odkazu -> https://bit.ly/3QHYaTJ. Na jeho pohřbu se sešly velké davy studentů, což bylo nacisty vyhodnoceno jako další demonstrace a důsledky byly tragické: na 1200 studentů bylo posláno do koncentračního tábora Sachsenhausen, devět studentů bylo v ruzyňských kasárnách popraveno. Až do konce druhé světové války byly uzavřeny české vysoké školy.

Roku 1989 se lidé 17. listopadu sešli, aby uctili 50. výročí těchto událostí. Vzpomínkovou akci naplánovala organizace Nezávislé studentské sdružení STUHA. Schválený pietní pochod na Národní třídě však brutálně napadly bezpečnostní složky. Začal se psát příběh sametové revoluce.

Také zástupci městské části Praha 1 dnes zapálili svíčku a položili květinu k pamětní desce 17. listopadu na Národní třídě. Vzpomněli tak a vzdali hold všem, kteří se na revolučních událostech podíleli.

#dikyzemuzem