„Jé, já mám krásný sáček!“ Výkřik jedné z účastnic Zimního kutění, které poslední listopadovou středu v Klubu seniorů Haštalka uspořádalo Středisko sociálních služeb Praha 1, byl naprosto spontánní. Stejně jako radost z vyvedeného díla.

Vánoční, letos Zimní kutění pořádáme v tomto období každý rok,“ vysvětlovala koordinátorka volnočasových aktivit a programů klubů seniorů Karolína Schwarzová. „Z materiálů, které má každý doma, nebo se dají pořídit za pár korun – papíru, odstřižků látek či krajek, polystyrenových koulí… -, tvoříme sváteční dekorace do bytu, dárky, nebo, jako letos, obaly na ně,“ doplnila s tím, že tentokrát se senioři na kurzu naučili vyrábět sáčky, taštičky a pevné kartonové krabičky.

Lektorka Tereza mezitím několika ženám a jednomu statečnému muži zvolna vysvětlovala postup výroby sáčku na »měkké« vánoční dárky: Uděláme si rouru, zplacatíme, přehneme, vytvoříme uši, přeložíme na sebe, slepíme… „Prostě lepíme pytlíky,“ smála se Schwarzová a senioři zaujatí tvořením s ní.

„Chodím sem na tuto akci každý rok a někdy je to velmi náročné,“ zapojila se do hovoru Jiřina Žipková. „Když jsem minule přišla domů, snažila jsem se s dětmi udělat další vánoční hvězdu, ale ono to tak úplně nešlo. Musela jsem hotový výrobek rozdělat, pak jsem přemýšlela a pustila se znovu do díla. Občas se mi to povedlo a občas taky ne. Pytlíky jsou snazší, s těmi mně to jde lépe…“ pochvalovala si.

Program dalších volnočasových aktivit organizovaných Střediskem sociálních služeb Praha 1 najdete na https://www.socialnisluzby-praha1.cz/sluzby/volnocasove-aktivity.