Až do 15. ledna (vždy ve středu a čtvrtek od 12:00 do 18:00 nebo dle domluvy) můžete v sídle Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan na Malostranském náměstí zhlédnout výstavu filmových plakátů Vráti Hlavatého.

Rodák z Náchoda a dlouholetý občan Prahy 1 mohl pro svůj výrazný výtvarný talent vystudovat VŠUP v ateliéru filmové grafiky u prof. Adolfa Hoffmeistera. Absolvoval roku 1959.

Jeho rané práce byly velmi jemně provedené perokresby, které prozrazovaly vliv Paula Klea, fascinaci kovbojskými příběhy a legendami Divokého západu a především překypovaly absurditou a černým humorem. Karikaturami přispíval do Plamene, Mladého světa, Hosta do domu, Kultury a Výtvarné práce. Jeho kresby a obrázkové příběhy se později objevovaly také v dětských časopisech Mateřídouška, Sluníčko a Ohníček. Knižní ilustraci se věnuje od konce 50. let. Výrazný a nápaditý styl humoristické kresby uplatnil při navrhování plakátů i v řadě animovaných filmů.

Mimo grafické práce se mnoho let věnoval jako náčelník pražského Balónklubu balónové vzduchoplavbě. Mimo jiné byl v letech 1992 a 1993 i účastníkem mistrovství Evropy a světa v balónovém létání.

Jako výtvarník se podílel na vzniku řady animovaných filmů, např.: Tucet mých tatínků (1959); Můj miláček Clementina; Edudant a Francimor (2000) a další. Samostatnou kapitolou výtvarného díla Vratislava Hlavatého jsou knižní ilustrace, které zdobí například publikace: Karel Konrád – Epigramy/1958/; Christian Morgenstern – Všelijaká zvířata pro kluky a děvčata /1959/; Zdeněk Jirotka – Saturnin /1964/; Josef Škvorecký – Nápady čtenáře detektivek /1965/; William Saroyan – Já a Ty /1972/; Stanislaw Lem – Kyberiáda; Vladimír Páral – Země žen /1988/ a další.

S režisérem Genem Deitchem vytvořil v roce 1969 film Obři, který se ale na festivaly dostal až po roce 1989 a po zásluze obdržel hlavní cenu na festivalu v Bilbau. S manželkou a režisérkou Michaelou Pavlátovou natočil roku 2006 animovaný snímek Karneval zvířat, který získal Grand Prix na mezinárodním festivalu animovaného filmu v Třeboni.

Je čelním představitelem české školy filmového plakátu. Vytvořil celou řadu skvělých a originálních plakátů např. k filmům Planeta opic, Gappa, Harold Lloyd, Bony a klid, Tankový prapor anebo Jako jed či Buldoci a třešně. Nabízí je aktuální expozice na Malostranském náměstí. Samostatně vystavoval v Praze, Chomutově, Chebu, Hradci Králové. V roce 1984 vystavoval na Bienále užité grafiky v Brně. Mimo jiné vystavoval i na kolektivních výstavách ve Finsku, USA a Polsku. Je zastoupen ve sbírkách Umělecko-průmyslového muzea v Praze, Moravské galerie Brno, Art Muzea v Lahti či v Muzeu animovaného filmu na zámku Kratochvíle.