Výrazný současný český malíř Tomáš Jetela právě zahajuje svoji výstavu „X – Hyde Star Ancient Rhymes“ v Galerii 1. Jeho konzistentní figurální tvorba propojuje expresivitu s autentičností, oživuje emocionální rozměr postav a vytváří mystický prostor pro zkoumání rozvětvených témat lidské mysli.

Hlavním motivem jeho děl jsou osamělé postavy, zobrazující lidskou duši ve všech jejích odstínech. Jetela nejde cestou neutrality; jeho postavy mají s autorem patrně hluboký vztah, což dává jeho tvorbě osobní nádech. Malířský projev Jetely reflektuje stylové manýrismy velkých mistrů, jakými jsou Bacon, Goya či Schiele. Jeho styl je expresivní, syrový a autentický a v obrazech oživuje emocionální rozměr.

Téma výstavy vychází z dlouhodobého horizontu myšlenkových procesů, jež se zabývají rozdvojeností či spíše rozvětveností naší mysli. Rozštěpené kousky v nás, dvě i více osobností obývající společný prostor. To je idea, která okupuje umění po staletí. V literatuře ji můžeme najít např. v díle Dr. Jekyll a Pan Hyde. Vidíme ji v mytologii, v postavě Boha Januse. Objevuje se i v pop-kultuře třeba v komiksu Hulk.

„Rád bych pozval všechny Pražany do Galerie 1. To, že zde vidím kurátorku výstavy Rény Mužíkovou, je pro mě jasnou zárukou kvality. Rád bych zde přivítal také umělce Tomáše Jetelu a musím říct, že mně osobně, ač jsem amatérem, se jeho tvorba nesmírně líbí,“ uvedl místostarosta MČ Praha 1 Mgr. David Bodeček během slavnostního zahájení výstavy.

Kurátorka Rény Mužíková podotkla, že Jetela je skvělý autor, který fantasticky maluje. Práce na výstavě trvaly skoro rok, a během toho obrazy Jetely procházely proměnou. „Musím říct, že za ten rok Tomáš udělal tolik práce, že to vypadá, jako by se u něj potkali Archimboldo, Goya a Picasso,“ dodala.

Výstava „X – Hyde Star Ancient Rhymes“ bude přístupná veřejnosti do 30. prosince 2023, nabízejíc pohled do uměleckého světa, jehož jádrem je odhalování rozvětvených témat lidské mysli. Návštěvníci si mohou přijít Jetelova díla prohlédnout vždy od úterý do soboty. A pokud by je Jetelova tvorba nadchla, máme dobré zprávy – výstava je prodejní.