77. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma, nejstaršího otužileckého plaveckého závodu u nás, se na svatého Štěpána i přes nepřízeň počasí a velkou vodu uskutečnil. Plavat se sice naplno nemohlo, přesto se ale sešlo zhruba 150 plavkyň a plavců od nás i ze zahraničí, kteří si odnesli diplomy a speciální odznaky. Zájemci se navíc mohli alespoň ponořit do rozvodněné Vltavy.

Zlatník a všestranný sportovec Alfred Nikodém založil přesně před sto lety tradici vánočního setkání otužilců na Vltavě v Praze. A při té příležitosti se prostě otužilci i letos sejít museli, zejména pak proto, že byl na programu křest knih „Mrzneme napříč Vltavou – 100 let zimního plavání od dob průkopníka Alfreda Nikodéma“, kterou napsal novinář a člen pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha Jan David. Knihu pokřtila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, jež navíc memoriálu udělila svoji záštitu.

Setkání otužilců alespoň na dálku pozdravil český přemožitel kanálu La Manche z roku 1974 Jan Novák. Další přemožitel této plavecké mety z roku 2015, rakouský plavec a otužilec Josef Köberl přijel osobně.

Milé bylo také setkání s nejstarším kapitánem české vnitrostátní dopravy Miroslavem Kedrštem, který už oslavil devadesáté narozeniny a svému povolání se věnuje pětasedmdesát let. A protože roky vánoční setkání otužilců podporoval, vytvořil pořádající oddíl odznaky s jeho podobiznou, které mu spolu s velkým poděkováním předal.

Další informace: www.otuzilci-praha.cz.