S radostí oznamujeme, že po třech letech intenzivního plánování a příprav rozšiřuje Galerie 1 ve Štěpánské ulici od března činnost o kavárnu. Věříme, že kombinace galerie a kavárny vytvoří jedinečné místo, které zaujme nejen návštěvníky zajímající se o umění, ale i ty, kteří si chtějí vychutnat kávu, dezerty a další občerstvení v přívětivém inspirativním prostředí.

Kavárnu bude provozovat organizace Pohoda, která se věnuje podpoře a zaměstnávání osob se zdravotním postižením. „Kavárna bude místem, kde lidé mohou relaxovat, scházet se s přáteli a vychutnat si kvalitní kávu i dezerty. Tímto způsobem chceme vytvořit prostor pro setkávání, které spojuje umění, kulturu a lidi. Věřím, že toto propojení perfektně doplní vaši návštěvu u nás,“ uvedla Markéta Hájková, realizátorka nápadu na rozšíření kavárenské činnosti v Galerii 1.

Pohoda poskytne návštěvníkům příležitost aktivně se zapojit do projektu, který zastává hodnoty inkluzivní společnosti. Hosté budou mít možnost zakoupit produkty, které byly vyrobeny nebo zpracovány hendikepovanými osobami, a tím podpořit jejich zaměstnávání i rozšíření sociálního začlenění ve společnosti. Kavárna nejenže nabídne kvalitní produkty a doplní příjemnou atmosféru výstavních prostor, ale také přispěje ke změně postojů společnosti k osobám se zdravotním postižením. Galerie Městské části Praha 1 se tak stává místem, které ukáže, jakou hodnotu a talent tito lidé přinášejí do pracovního prostředí i do našeho každodenního života. „Otevření kavárny je pro Galerii 1 významným krokem vpřed a zároveň zahajuje novou éru možností pro návštěvníky. Jsme odhodlaní nadále rozvíjet a inovovat naši činnost, aby všichni, kteří se zastaví v galerii, odcházeli s úsměvem na tváři a nezapomenutelnými zážitky“ doplnila Markéta Hájková.

Galerie 1 od roku 2013 zájemcům nabídla desítky ojedinělých uměleckých expozic. V loňském roce zde svoji tvorbu prezentovali například česko-americký malíř Maxim Havlíček, Asociace profesionálních fotografů České republiky či Spolek pražských výtvarných umělců, aktuálně hostí výstavu Jana a Václava Švankmajerových Princip imaginace. Prostory kavárny Pohoda se pro veřejnost poprvé otevřou 4. března 2024 v 10 hodin, v provozu bude od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.