Galerie 1 ve Štěpánské 47 má za sebou významný okamžik své historie. Slavný český básník, spisovatel a překladatel Jiří Žáček v ní totiž slavnostně pokřtil svoji novou knihu básní s názvem Maličkosti z lásky.

„Ty básně jsou hrozně příjemné, lehké a jednoduché ve smyslu, že jsou přístupné. Mohou se líbit jak dětem, tak i lidem v pozdním věku,“ popsal herec a kmotr knihy Antonín Duchoslav.

Na básních Jiřího Žáčka vyrostlo několik českých generací. Jeho básně jsou vždy lehké a hravé, vyznačují se smyslem pro parodii a humor. První sbírku vydal v roce 1970 a jmenovala se Ráno moudřejší večera. Od té doby jich napsal několik desítek, několik z nich speciálně pro děti. Spisovatelem z povolání je od roku 1994. Původně přitom vystudoval stavební fakultu ČVUT.

„Přece nemůžeš psát jen samé maličkosti?!´ vytkl mi jeden z mých přátel. Tehdy jsem se rozhodl napsat poému nebo cosi na ten způsob, abych jemu i sám sobě dokázal, že to umím také. Tak dlouho jsem se chystal na poému, až jsem se pustil do čtyřverší. Takže opět maličkosti. Momentky. Lyrické epigramy. A proč ne? Proč by čtyřverší nemohlo být střípkem, v němž se zrcadlí svět? Stačí ovládnout umění zkratky a nápovědi. Ale to je právě to nejtěžší! Čtyřverší je akord, který zazní a odezní tak rychle, že ho rozptýlená čtenářova fantazie vůbec nemusí zaznamenat. Jsou témata, pro něž se čtyřverší zdá být příliš těsné. Mnohokrát jsem podlehl pokušení připsat další sloku – a pak jsem ji škrtnul. Anebo nechal a škrtnul první. Anebo škrtnul obě a napsal třetí. Připadá mi, že jsem víc škrtal, nežli psal. Ale něco přece zbylo. Akordy. Maličkosti z lásky,“ popsal výstižně Jiří Žáček.

Maličkosti z lásky jsou tedy čtyřverší, ve kterých Jiří Žáček zkřížil lyriku s humorem, smyslnou lásku s každodenním koloběhem, citové prožitky s hledáním pravdy. Maličkosti z lásky jsou jako akordy – rychle a jasně v nich zazní, co milujeme a bez čeho bychom nedokázali žít.

Žáčkovým velkým pomocníkem v této kapesní knížce je malíř Milan Janáček. V jeho pastelech je nová barevnost skrývající čtvrtý rozměr našich prožitků a zkušeností.

„Mám velkou radost z toho, že naše Galerie 1 pevně zakořenila v kulturním životě (nejen) Prahy 1 a že mohla hostit i tak významného autora, jakým Jiří Žáček je,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který stál u zrodu Galerie 1.

Další informace: www.galerie1.cz.