In monte Oliveti – tak se jmenoval postní benefiční koncert v kostele sv. Petra Na Poříčí, uspořádaný chlapeckým pěveckým sborem Bruncvík na čele se sbormistryní Lenkou M. Pištěckou.

„Mottem celého koncertu byla pomoc potřebným, pro hochy ze sboru důležitý signál, že i malý kluk může svým zpěvem pomoci. Výtěžek z koncertu bude totiž již tradičně věnován humanitární organizaci Člověk v tísni na pomoc Ukrajině,“ uvedla sbormistryně, která s chlapci nastudovala rozsáhlé a náročné pásmo, jež například nabídlo několik podob Stabat Mater – od ryzího chorálu přes několik renesančních zpracování až po nádhernou minimalisticky čistou kompozici estonského skladatele Arva Pärta.

Nechyběly ale také krásné Šteyerovy kancionály z druhé poloviny sedmnáctého století anebo působivé středověké hymny. „Dnes večer možná nepřekonáme dokonalá pojetí, jaká známe z nahrávek, ale věřím, že Bruncvíci je svým hlubokým ponorem a vřelým srdcem mohou plně nahradit,“ uvedla před koncertem Lenka M. Pištěcká.

Jako odpověď na její slova snad postačí bravo, které znělo kostelem po závěrečných tónech, i slzy, které se mnohým – autora těchto řádek nevyjímaje – objevily v očích.