Cimbálové muziky a folklorní soubory Muzička, Rosénka-Hrozénka, Olšava, Žandár, KLAS Kralice, Kyčera, Javorník z Nového Jičína, cimbálová muzika Slováckého krúžku v Praze, Horňácká cimbálová muzika M. Potměšila, Podlužanka z Tvrdonic či chasy z různých (i díky vínu populárních) moravských obcí se postaraly o to, že se v sobotu večer na Žofíně cítili Pražané jako na Moravě a Moravané (ať už odkudkoliv) jako doma.

 „Moravský ples, letos už dvaašedesátý, je každoročně nádhernou přehlídkou muziky, tance, zpěvu a barevnosti krojů. Je to nezapomenutelný zážitek, jenž zároveň názorně ukazuje, jak pevný dokáže být vztah k rodné vsi, obci, regionu a zemi,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, jenž konání plesu tradičně podpořil.

Spolu s ním ho za radnici Prahy 1 navštívil i Karel Ulm, organizátor populárních autobusových výletů pro seniory. „Byl to moc pěkný ples a jsem velmi rád, že ho naše městská část může podporovat, protože ukazuje, jak rozmanitá je naše země a jak pestré jsou její tradice,“ vyzdvihl Karel Ulm.

Pořadateli Moravského plesu jsou Slovácký krúžek v Praze, Valašský krúžek v Praze a Hanáci – spolek rodáků a přátel Hané v Praze. „Letos máme ples díky posunu času o hodinu delší, a o hodinu delší tedy budou i zábava a radost,“ prohlásil plesový ředitel Tomáš Sláma, který poděkoval Městské části Praha 1 a dalším podporovatelům a sponzorům, bez nichž by nebylo možné ples zorganizovat.

Nádherným plesovým okamžikem je každoročně hned velkolepý úvod, kdy všichni umělci a chasy nastoupí ve velkém žofínském sále a kdy zazní sborové „Moravo, Moravo“. Dalším z vrcholů jsou předtančení Moravské besedy a společné zpívání a tancování s cimbálovou muzikou.

Další zajímavé informace naleznete na www.kruzekskp.cz a www.hanaci.cz.