Tradiční zahájení pouti z Prahy do italského Orvieta po stopách kněze Petra se uskutečnilo v pátek 17. května 2024 před Arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí.

Oficiálně byli účastníci tradiční pouti slavnostně přivítáni již ve čtvrtek 16. května v Brožíkově sále Staroměstské radnice i v Arcibiskupském paláci. První etapa 18. ročníku putování byla odstartována v pátek 17. května na Hradčanském náměstí přímo před Arcibiskupským palácem.

Poutníkům požehnal generální vikář v Arcibiskupském paláci a šťastnou cestu jim i přes nepřízeň počasí popřála starostka městské části Praha 1 Terezie Radoměřská. Podle vyjádření poutníků ale déšť k putování prostě patří.

Pouť z Prahy do Orvieta má připomenout cestu pražského kněze Petra z Prahy do Říma a do Orvieta v roce 1263, při které se stal eucharistický zázrak, na jehož základě se dnes slaví jeden z nejvýznamnějších církevních svátků. Českému knězi z Prahy, který pochyboval o proměně hostie v živého Krista, začala prý při bohoslužbě tato hostie krvácet. Krev se zachovala dodnes a je předmětem celosvětového katolického svátku Těla a krve Páně (Božího Těla) – Corpus Domini.

Plán cesty a stručný program putování Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2024 naleznete zde: https://praha.charita.cz/akce/stafetova-pout-praha-orvieto/.

O pěší pouti z Prahy do Orvieta

Tradiční akce „Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta“ se koná k připomenutí svátku Corpus Domini. Štafeta se pořádá od roku 2000, kdy byla Praha poctěna titulem Evropské město kultury, a je vždy oslavou myšlenek evropské vzájemnosti a historické duchovní sounáležitosti. Akce vznikla ve spolupráci radnic Prahy a Orvieta a je jednou z mála, která byla iniciována při příležitosti jmenování Prahy evropským městem kultury a koná se dodnes. Letos se tato událost uskuteční již po osmnácté.