Rodák ze slovenského Bernolákova, trumpetista, skladatel a malíř Laczo Déczi slaví osmdesáté narozeniny a při té příležitosti uspořádal narozeninový koncert, který hostila zcela zaplněná Hybernia.

„Jmenuju se Laco Déczi a žiju v rumunském příhraničním městě Gaduljaba. Když mi bylo dvacet sedm, utekla mi právoplatná manželka s nějakým pojebaným úradníkem. Od té doby žijem sám kousek od bulharských hranic se svým psem Gotjakem. Jednoho dne mi nějaký kokot poradil, abych oslavil své osmdesáté narozeniny, kterých jsem se bohužel dožil. A já blb řekl ´ano´!“ prohlásil svým typickým jazykem a s typickým humorem jazzový muzikant, kterého uznává celý svět a který před více než třiceti lety odešel do Spojených státkde žije dodnes.

„Budem tam hrát se svojí kapelou Celula New York a budu tam mít tolik hostů, že do tolika neumím počítat, ani kdybych zapojil prsty na nohou,“ pozval své fanoušky Laczo Déczi, kterému v Hybernii kromě jeho kapely pogratuloval například fenomenální hráč na harmoniku Chris DePino.

„Laczo Déczi je hudební pojem a legenda uznávaná na obou březích Atlantiku a já jsem moc rád, že má pořád chuť do muziky a že my – jeho fanoušci – si můžeme užívat jeho umění,“ konstatoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který si narozeninový koncert nenechal ujít.

A jaké měl přání pro oslavence? „No přece aby hrál aspoň do stovky!“ prozradil Oldřich Lomecký.

Laco Déczi získal během své kariéry řadu ocenění. Odborníky časopisu Jazz Bulletin byl v roce 1963 ohodnocen jako nejlepší domácí hráč na trubku. V roce 1964 vyhrál Cenu kritiků i bronzovou Cenu čtenářů časopisu Melodie, následující rok už jednoznačné vyhrál v obou kategoriích a zlato si podržel i v dalších letech. V roce 1966 získal za vynikající sólistickou činnost Cenu Československé jazzové federace.

V roce 2003 vyšla kniha Jiřího Šebánka „Na plný plyn“, zobrazující jeho muzikantský i osobní život.

Laco Déczi je také zdatným malířem. Na kontě má několik desítek děl, většinou olejomaleb. V roce 2005 vyšla kniha „Pravdy“ popisující jeho malířskou tvorbu společně s historkami k jednotlivým obrazům.