Sbor dobrovolných hasičů byl zřízen v nedávné době, přesně před 13 lety, jako organizační složka městské části a je zařazen do plošného pokrytí území hl. m. Prahy.

Starosta sboru Vladimír Krištof vzpomíná na jeho začátky: „Dobrovolnická práce a pomoc při odstraňování škod po povodni v roce 2002 odstartovaly náš nápad pro vzniku jednotky sboru dobrovolných hasičů, radnici zaujalo naše nastavení a začátek byl na cestě.  Pomoc byla třeba víc než jindy. Praha byla tehdy v dost zuboženém stavu jak při povodni samé, tak krátce i dlouho po ní. Doba vzbuzovala emoce a lidé si pomáhali a podporovali se, nastala silná potřeba mít tady něco víc a vůle ke vzniku byla krátká.“

Vláďa Krištof jeden ze zakládajících členů, měl hasičský obor snad v DNA, sám dodává, že to je rodinné prokletí. I Jeho otec byl dobrovolný hasič, on sám byl hasičem na vojně a  pokračuje v tom stejném duchu dál. Je to nadšenec, ale pro takové poslání musí být nadšenci všichni. Jednotka sboru má ve svých řadách právníky, umělce, výtvarníky, vědce a klasické hudebníky a navíc též i ženy. Ty jsou zde zastoupeny 15%.

Kromě zásahů a občanské pomoci  dobrovolný sbor hasičů pořádá 12 x do roka ukázkové a edukativní akce pro děti a jejich pedagogický doprovod o hasičských postupech, práci hasiče a prevenci požárů. Stejně tak pořádá každoročně Příměstský hasičský tábor pro děti z Prahy 1 od 6 let. Tábor je velmi oblíbený, děti v tom čase zapomínají na mobil a získají velké povědomí o pohybu a sportu. Navíc se naučí sounáležitosti.  

„Hasičství mám v krvi, je to akční a sportovní činnost. Musíme být zdraví, pracovat na sobě, musíme být silní. Navíc máme mnoho příznivců a obdiv. Kdo by to nechtěl mít?“ usmívá se sympatický dobrovolník Vláďa Krištof.

Dobrovolné hasiče můžete podpořit na 6553320001/5500