Dvě desítky obrazů a soch z barevných PET lahví i obrazové náramky jsou do konce června k vidění v Galerii 1. Výstavu Milana Jiříka s názvem Divadlo barevných stínů v úterý 28. května zahájila slavnostní vernisáž.

„Tvorba Milana Jiřka je mimořádná a líbí se nejen mně, ale i široké umělecké veřejnosti – koneckonců jedno z jeho děl je součástí sbírek moderního umění Národní galerie, což je známka vysoké kvality,“ konstatovala starostka první městské části Terezie Radoměřská, která výstavu otevřela. „Díla, která jsou zde k vidění jsou nesmírně zvláštní. Jsou snová, chytají stín a světlo v různých materiálech, a to i v materiálech nečekaných, jako jsou třeba PET lahve, nebo písek na plátně. Tato zvláštnost jednak přitáhne pozornost, jednak dává velký prostor k vlastnímu výkladu, k vlastní interpretaci“ dodala.

Název expozice ozřejmil sám autor: „Divadlo barevných stínů je moje stěžejní práce. Je založena na tom, že barevné plasty propouští stíny a ty malují na bílém plátně obrazy. Takže na jeden obraz je milion, miliony obrazů různých. Podle toho, zda je den, noc, svítí místnost… obraz se neustále proměňuje – dává najevo, že je živý,“ uvedl s tím, že výstava v Galerii je jeho první a zároveň i poslední. „V mých sedmašedesáti letech se jedná o premiéru a zároveň i derniéru,“ zdůraznil.

Milan Jiřík – Divadlo barevných stínů

Galerie 1, Štěpánská 47, Praha 1.

Otevřeno pondělí – pátek od 10 do 12 a od 13 do 18.00.