Pražský rodák, německy píšící spisovatel židovského původu zemřel právě v tento den před 100 lety v sanatoriu v Kierlingu, v Dolním Rakousku, na dlouhodobé následky vleklé tuberkulózy.  

Narodil se na Starém Městě pražském, v rodině velkoobchodníka s galanterií. V centru Prahy, na naší Praze 1 nám jej připomíná téměř každé nároží, dům i kamenná dlažba, po které kráčíme.  Na život a dílo Franze Kafky nám nedává zapomenout mnoho pamětních desek, které připomínají jeho osobně, jeho rodinné příslušníky i zásadní přítelkyně ženy, které v jeho životě a díle byly důležité a které ho inspirovaly. Několik soch umístěných na veřejných místech Prahy 1 odkazuje na jeho evropský a celosvětový význam a přesah.

Pohřben byl 11. června 1924 na Novém židovském hřbitově na Žižkově za účasti asi 100 hostů. Hrob má číslo  21 – 14 – 21.

My si jeho dílo, které zázrakem zůstalo díky jeho přátelům uchováno a stále se vydává, můžeme připomenout v Divadle Kolowrat které dnes uvádí premiéru hry Proces v dramatizaci Jana Grossmana, v režii Vojtěcha Nejedlého.

Podporuje MČ Praha 1