Městská část Praha 1 podpoří letos ze svého dotačního programu s názvem Jednička pro rok 2024 pětatřicet projektů v oblasti sociální a adiktologické. Dohromady pro ně vyčlenila částku 2 300 000 Kč. Rozhodlo o tom na svém veřejném červnovém zasedání zastupitelstvo.

Dotační program pro sociální oblast je zaměřený na podporu širokého spektra sociálních služeb a návazných fakultativních činností určených pro všechny věkové kategorie a sociální skupiny občanů. „Smyslem a cílem programu je podpora rozvoje a dostupnosti těchto služeb prostřednictvím spolupracujících neziskových organizací, které poskytují pečovatelské služby u seniorů, nemocných nebo paliativní péči v domácím prostředí. Další skupina služeb je zaměřena na občany bez přístřeší. Přispíváme tak ke zkvalitňování života našich rezidentů, ke zlepšování veřejného zdraví i ke kultivaci veřejného prostoru,“ vysvětlila Ivana Antalová, radní MČ Praha 1 pro sociální věci a bezbariérovost.

Obzvlášť důležitý program zaměřený na podporu adiktologických služeb zahrnuje harm reduction, ambulantní léčbu a poradenství i rezidenční a následnou péči, dále pak specializované služby pro osoby ohrožené závislostním chováním a jejich blízké. „Patří k nim i primární prevence, která je namířena k mladší generaci, do našich škol a stává se tak prevencí psychických problémů, které v našich školách narůstají. O podporu se mohou ucházet i autoři projektů zaměřených na poskytování informací a výzkum,“ upřesnila Ivana Antalová.

Městská část z celkové přidělené částky vyčlenila dva miliony korun na 27 projektů v sociální oblasti a tři sta tisíc korun na devět projektů v oblasti adiktologické. „V prvním případě jsme obdrželi žádosti od třiadvaceti poskytovatelů sociálních služeb na Praze 1, v druhém případě pak od tří organizací. Jsem ráda, že se zastupitelstvo rozhodlo podpořit všechny tyto žadatele. Odvádí potřebnou a záslužnou práci pro nás všechny. Každý někdy potřebuje pomoc druhých,“ uvedla radní Antalová.

Praha 1 se rozhodla podpořit již probíhající a zavedené programy. Výjimkou jsou pouze čtyři organizace, které se letos přihlásily se svými projekty poprvé. Jsou jimi Baobab, HOST Home – Start, Jako doma – Homelike a Lata programy.