Na tiskové konferenci konané v Praze dnes Platforma evropské paměti a svědomí představila nové, dosud nezveřejněné poznatky svědčící o tom, že průvod studentů z Albertova byl zmanipulován bezpečnostními složkami. Spolu s Pražským akademickým klubem 48 představily projekt “Blaničtí rytíři”. Akce se konala pod záštitami rektorky UK paní prof. Mileny Králíčkové a starostky Prahy 1 paní Terezie Radoměřské.

Projekt si klade za cíl identifikovat a svolat účastníky demonstrace, kteří se večer 17. 11. 1989 ocitli na Národní třídě v obklíčení mezi ulicemi Mikulandskou a Na Perštýně a byli brutálně zbiti represivními složkami komunistického režimu, svolat jejich pietní shromáždění na Národní třídu u příležitosti 35. výročí masakru a sesbírat jejich vzpomínky, které budou zveřejněny jako internetový projekt a tištěná publikace, kterou vydá Ústav pro studium totalitních režimů.

Jednalo se o cca 4000 osob, z velké části tehdejší studenty pražských vysokých škol ve věku kolem 20 let. Šli v čele mnohatisícového průvodu za svobodu a demokracii a zůstali v obklíčení stát. Neodešli, i když zpočátku mohli. Svým vystoupením za nejvyšší hodnoty spustili pád totalitní diktatury v tehdejším Československu. Byli tak vlastně bájnými “Blanickými rytíři”. Podle Nezávislé vyšetřovací komise zdravotníků Občanského fóra bylo při zásahu na Národní třídě zraněno minimálně 567 osob, z toho 46 nezletilých. Mnozí si odnesli doživotní následky. Mnohem větší počet zraněných k lékaři ze strachu nešlo. Platforma evropské paměti a svědomí získala zprávu Nezávislé komise zdravotníků od jejího člena, MUDr. Jana Votočka.

Na tiskové konferenci vystoupili zástupci organizátorů Mgr. Neela Winkelmannová, Ph.D., a Mgr. Martin Špolc, historik Ph.Dr. Jan Kalous, Ph.D., publicista a dokumentarista Mgr. Jiří František Potužník, a místopředseda Ćeské advokátní komory JUDr. Ondřej Trubač, Ph.D., LL.M.

Pietní shromáždění „Blanických rytířů“ se stane součástí programu Korzo Národní dne 17.11.2024 v Praze na Národní třídě.

“Svoláváme Blanické rytíře”, říká Neela Winkelmannová, bývalá výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí a manažerka projektu. “Nejde jen o studenty. Mezi těmi, kteří zůstali v kotli, bylo mnoho obyvatel Prahy, pracujících, důchodců a dalších osob. Chceme znát také jména těch, kteří již nejsou mezi námi, abychom jich mohli důstojně vzpomenout.”

“Patřím ke generaci, která přišla na svět až po událostech 17. listopadu 1989. Přesto se i po takto dlouhé době objevují nové poznatky k tomu, co přesně se tehdy odehrálo. Stále
nevíme, kdo byl v čele průvodu, který uvízl na Národní, odkud pak nebylo úniku. Nevíme ani, kolik účastníků demonstrace si neodneslo jen vzpomínky na všudypřítomný strach, ale i trvalé následky, které jim dodnes komplikují život ve svobodné společnosti, ” říká Martin Špolc, předseda PAK 48