Nepořádek v parcích po řádění bezohledných lidí je celoroční problém, především v létě jej umocňuje teplé počasí. Obyvatelé i návštěvníci metropole tráví více času venku, ale odpadky po sobě uklízí jen ti nejsvědomitější. Když jsou koše plné nebo moc daleko, nechávají po sobě někteří ledaco s tím, že to přece někdo musí uklidit. A skutečně tomu tak je.

V rámci celé Prahy tvoří roční objem odpadu z košů cca 5 000 tun. Přitom babičku, holku ani psa byste v parku nenechali, tak to nedělejte ani s odpadky, radí znovu Pražské služby v rámci kampaně na předcházení vzniku nepořádku v zeleni.

Když veřejnost sdílí fotografie nepořádku v parku nebo přeplněného koše uprostřed zeleně, obloženého dalším smetím, okamžitě se strhne bouřlivá diskuse. Její aktéři se obvykle přou o frekvenci svozu a vhodné kapacitě nádoby pro danou lokalitu. Obojí je možné samozřejmě optimalizovat. Stačí se obrátit na TSK, příslušnou městskou část nebo na magistrát, kteří si musí nastavit nová pravidla se svozovou společností v rámci smlouvy. „Častým problémem je neefektivní využívání košů a bezohlednost některých osob. Nádobu napěchují například celou krabicí od pizzy, čímž ji z většiny zaplní a vůbec neřeší, že ostatní už nemají prostor na svůj odpad. Další ho tak začnou odkládat kolem,“ popisuje častý scénář mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. V rámci celého města tvoří roční objem odpadu z košů cca 5 000 tun. Je tedy rozhodně na místě tuto problematiku pravidelně připomínat.

„Odhazování odpadků je celoroční problém, během léta ale mají pracovníci úklidových firem skutečně napilno, aby město udrželi hezké a čisté. Tímto prosíme Pražany i návštěvníky metropole, aby odpad likvidovali zodpovědně a chytře. Ideálně, aby předcházeli jeho vzniku,“ říká náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková. I malá změna v chování lidí může mít velký dopad.