Na břehu říčky Spůlky nedaleko Onšovic, šumavské obce ležící mezi Volyní a Vimperkem, má v těchto dnech svůj letní tábor skautský oddíl Volantis, který se jinak celoročně schází v klubovně v Lázeňské ulici.

„Protože se jedná o oddíl vodních skautů, jsou spolu na táboře jak malé světlušky a vlčata, tak i starší skautky a skauti. My jsme se na ně přijeli podívat třetí den pobytu, tedy těsně předtím, než ti starší vyrazili na kánoích na řeku Otavu,“ popsal místostarosta David Bodeček, který nezapomněl dětem přivézt osvěžení v podobě melounů.

Jak nám vedoucí popsali, potrápil je hned po příjezdu a postavení stanů prudký déšť. Všechno ale s dětmi statečně zvládli a na svůj tábor mohou být po právu hrdí. „Dětí je na táboře dvacet sedm a stejně jako po celý rok i tady jich je většina z Prahy 1. Naše městská část také oddílu na uspořádání letního tábora finančně přispěla. Skauti peníze využili ke zhotovení konstrukce moc pěkné polní kuchyně,“ doplnil David Bodeček.

Tématem táborové hry jsou rytíři, středověk a draci a věčný boj dobra se zlem. A nutno dodat, že krásné okolí tábora, tvořené lesy, loukami, potokem a říčkou poskytuje ideální prostředí pro napínavé bojovky, hry a soutěže.

Ke kvalitnímu táboru patří i dobré zázemí. Říčka Spůlka nabízí chladivou vodu pro koupání, ale k dispozici jsou i sprchy s čistou a pečlivě udržovanou vodou a díky solárnímu pohonu může tábor využívat i ledničku. Skauti z Lázeňské jsou prostě zkušenými táborníky.

Oddíl Volantis je součástí skautského střediska A R C U S, což znamená O B L O U K, který pomyslně spojuje všechny věkové kategorie členů střediska, od předškoláků až po seniory. Děti z Volantisu, což je latinský název souhvězdí Létající ryby, které mohou námořníci spatřit na nebi při plavbě vodami jižních moří, kromě celoročních schůzek v Lázeňské vyrážejí za pěkného počasí často na Petřín a Kampu, jednou za měsíc pak na celovíkendovou výpravu.

Jedná se o smíšený vodácký oddíl tvořený družinami a přednost při přijímání mají děti z Prahy 1 či s vazbami na naši městskou část. Rádi chodí do přírody, hrají hry, sportují, učí se nové věci a zpívají. Jakmile to počasí dovolí, vyrážejí na vodu v loděnici v Braníku.