Ivana Antalová, radní Prahy 1 pro sociální věci a bezbariérovost, odeslala 16. července 2024 podnět Veřejnému ochránci práv se žádostí o pomoc při řešení rostoucího problému bezdomovectví v Praze, zejména v oblasti Prahy 1.

Ve veřejném prostoru přibývá občanů s diagnózou bezdomovectví (Z59.0). Tito lidé často trpí dalšími duševními a fyzickými zdravotními problémy. Současné pokrytí terénními, ambulantními a pobytovými sociálními a zdravotními službami je nedostatečné a situace je alarmující„, vysvětluje a doplňuje: „Dochází k porušování práva na důstojnost a ohrožení veřejného zdraví. Přestože existují strategie a akční plány, jejich realizace vázne, stejně jako dodržování mezinárodních závazků.

Podnět Veřejnému ochránci práv – Zanedbávání problému bezdomovectví na vládní a magistrátní úrovni – žádost o pomoc

Stručně popište, co se stalo: Ve veřejném prostoru Prahy, zejména Prahy 1, narůstá počet lidí se zjevnou diagnózou bezdomovectví (Z59.0). Tito lidé trpí obvykle dalšími duševními a fyzickými diagnózami. Pokrytí terénními sociálními a zdravotními, jakož i ambulantními, návaznými a pobytovými službami je nedostačující a alarmující. Dochází k diskriminaci v právu na důstojnost a k ohrožení veřejného zdraví. Strategie a akční plány se nerealizují, jakož ani mezinárodní závazky.

Provedla jste již pro nápravu situace nějaké kroky? Iniciovala jsem Konferenci Praha 1 a občané bez přístřeší se zahraniční účastí, která se konala v Nemocnici Na Františku 18.12.2023. Jejím výstupem byl Naléhavý apel k řešení bezdomovectví a k podpoře sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách odeslaný na Úřad vlády, ministerstva a Magistrát hlavního města Prahy. Opakovaně konzultuji a jednám s odpovědnými osobami.
Vice zde: https://www.praha1.cz/otevreny-dopis-ivany-antalove-k-reseni-bezdomovectvi-a-podpore-pracovniku-v-socialnich-sluzbach/

Čeho chcete podáním podnětu veřejnému ochránci práv dosáhnout? Aktivní zapojení odpovědných orgánů a osob a dostatečné pokrytí potřebnými službami k zajištění důstojnosti a rovnosti v souladu s listinou základních práv a svobod.

Můžete předložit nějaké důkazy prokazující, že došlo k diskriminaci? Fotografie lidí ve veřejném prostoru propuštěných po ošetření v nemocnici na ulici místo do zařízení následné péče, spící na ulici, na zastávkách, ošetřující se na ulici atd. na tomto odkazu: https://photos.app.goo.gl/JtgHoEysrYdoPEyh6

Apel najdete zde.