Městská část Praha 1 vyhlašuje nový dotační program zaměřený na boj proti graffiti. Program, který je určen pro společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytová družstva (BD), si klade za cíl zlepšit vzhled a čistotu městské části a zároveň přispět k prevenci kriminality a zvýšení pocitu bezpečí mezi obyvateli.

Dotace budou poskytovány na odstranění nelegálních graffiti včetně samolepek a tagů z fasád budov, které jsou viditelné z veřejných komunikací. Práce budou prováděny dodavateli, které si objedná samotné SVJ nebo BD. Maximální výše dotace je stanovena na 640 Kč za m² očištěné plochy, přičemž jeden žadatel může získat dotace až do výše 20 000 Kč ročně.

Lhůta pro podávání žádostí je stanovena do  15. listopadu 2024. Žadatelé musí dodat vyplněnou smlouvu o poskytnutí dotace, fotografii postižené fasády a očištěného místa, a fakturu od dodavatele za očištění graffiti.

„Tento program je významným krokem k udržení čistoty a estetického vzhledu ulic památkové rezervace. Nelegální graffiti nejenže poškozuje majetek, ale také snižuje kvalitu života obyvatel a návštěvníků Prahy 1. Díky tomuto programu budou moci majitelé nemovitostí snadněji a efektivněji bojovat proti vandalismu,“ uvedla místostarostka pro čistotu a zeleň Kateřina Klasnová.

Pro rok 2024 je na program vyčleněn rozpočet ve výši 1 milionu korun, vyhodnocení dotačního programu by mělo proběhnout v lednu 2025.

Potřebné dokumenty najdete níže:
Podmínky dotačního programu (PDF)
Smlouva k dotačnímu programu (DOC)

Více informací