Během 2.světové války byli Romové z různých evropských zemí vězněni v tzv. “cikánském táboře” v komplexu koncentračních táborů Auschwitz-Birkenau. Sem bylo postupně internováno přes 22 000 mužů, žen a dětí. O osudu této části Osvětimského lágru bylo rozhodnuto již v roce 1944. Práceschopné osoby byly přeřazeny, muži do Buchenwaldu, ženy do Ravensbrücku. A zbylých téměř 3 000 vězňů “cikánského tábora“, mezi nimiž byli hlavně staří, nemocní, ženy a děti, bylo v noci z 2. na 3. srpna 1944 nahnáno do plynových komor a zavražděno.

Mimořádně smutnou historii je nutné mít na paměti a nenechat ji zapomenout. 

Svátek všech Romů a oslavu jejich identity si každoročně připomínáme festivalem KHAMORO, který se koná před létem a je oslavou romského života, svobody a nezávislosti. Festival letos vyvrcholil velkolepým defilé všech účinkujících na Václavském náměstí. 

Průvod ze sta hudebníků, dvěstě dětí z folklorních souborů z celého Česka a tisíce spontánně připojených lidí, šel za zvuků čardáše až na Staroměstské náměstí. A to přejeme Romům celého světa: štěstí, radost a žít svůj život důstojně a klidně.

Vyvěšení romské vlajky na radnici Prahy 1 symbolizuje naši kolektivní paměť a úctu k obětem romského holocaustu, připomíná tragédii, kterou nesmíme zapomenout, a zároveň vyjadřuje odhodlání k boji proti nenávisti a diskriminaci v současnosti.