V sobotu 21. září 2024 ožily Vojanovy sady akcí, která přilákala sousedy i návštěvníky z celé Prahy – Sousedské moštování 2024. Atmosféra byla plná radosti a sousedské pospolitosti, doprovázená hudbou, divadlem a řadou aktivit pro děti i dospělé.

Hlavní program měla na starosti živá balkánská hudba v podání kapely Czardashians, která svým energickým vystoupením roztančila publikum. Rytmy Balkánu se nesly parkem a lákaly k tanci nejen nejmenší, ale i dospělé.

Malí i velcí diváci se v průběhu dne zasmáli u klaunského divadelního představení O Červené Karkulce, které sehrálo Klaunské divadlo Jeníčka a Mařenky. Příběh klasické pohádky byl pojat zábavnou a originální formou, plnou překvapení a interakce s publikem.

Děti měly možnost projevit svou kreativitu v výtvarné dílně, kterou vedla ZUŠ Orphenica. Jejich díla ozdobila nejen sady, ale i tváře v rámci oblíbeného malování na obličej.

Na své si přišli i milovníci přírody. Ze života včel představily Hradčanské včely, zatímco u stánku s entomologem Dr. Dominikem Vondráčkem z Národního muzea bylo možné nahlédnout do fascinujícího světa hmyzu. Nechyběla ani ukázka kroužkování ptáků s odborným výkladem ornitologa Dr. Jaroslava Cepáka, který návštěvníky zasvětil do tajů sledování ptačích druhů.

Jednou z nejoblíbenějších částí dne byla bezesporu soutěž o nejlepší štrúdl, kde své kulinářské dovednosti představili malostranští milovníci štrúdlů. Odborná „znalecká porota“ měla těžký úkol, protože každý z štrúdlů byl jedinečný.

A samozřejmě, celý den se točil kolem toho nejdůležitějšího – moštování čerstvých petřínských jablek. Návštěvníci měli možnost ochutnat čerstvě vylisovaný mošt a dokonce se podílet na jeho přípravě.

Celý den doplňovaly chutě a vůně z občerstvení, které zajišťoval FOODTRUCK a CAFE VESCOVI.

Sousedské moštování 2024 se nesmazatelně zapsalo do paměti všech účastníků, kteří si užili den plný zábavy, hudby, umění a sousedské pospolitosti. Už teď se těšíme na další ročník!