Od sonáty k serenádě

Po letní pauze Vás opět srdečně zveme na pokračování našeho cyklu koncertů Hudba bez hranic. Pořádáme jej už neuvěřitelných 16 let, z toho posledních 9 let převážně v nádherném barokním refektáři dominikánského kláštera v Jilské 5. Možná jste někteří z Vás navštívili i jiný z našich koncertů, možná to bylo už docela dávno. Anebo jste častými návštěvníky, tím lépe:-). At´tak či tak, potěší nás, když opět dorazíte 16. října na příští koncert s názvem Od sonáty k serenádě. 
Tematickým programem na něm opět připomeneme, že letos slavíme Rok české hudby. 
Sólistkou koncertu bude slovenská flétnistka Klára Valentovičová (14 let), mimořádný talent. 

Mladičká Klára Valentovičová z Žiliny nehraje s naším souborem poprvé. V roce 2022 s námi provedla premiéru pro ni napsaného Concertina pro zobcovou flétnu a smyčce skladatelem Jaroslavem Pelikánem (Letos vznikla i nahrávka). O Klárčin talent pečuje český pedagog Pavel Stiller. Klára je vítězkou řady slovenských, ale také mezinárodních soutěží pro mladé talenty a pod vedením P. Stillera se odhodlává ke stále náročnějšímu repertoáru.
Tentokrát jsme vybrali virtuosní Sonátu pro flétnu a smyčcový orchestr Jindřicha Felda, jehož 100. výročí narození připadá na příští rok. Program koncipovaný zároveň jako připomínka dvou letošních jubilantů a spřízněných skladatelů, Antonína Dvořáka a Josefa Suka, vyvrcholí Sukovou Serenádou pro smyčce, (kterou jsme provedli letos také na mimořádném „prezidentském koncertu“ v rámci státní návštěvy Petra Pavla u lucemburského velkovévody v Luxemburgu.) S obdobným programem soubor Martinů Strings Prague odjíždí po pražském koncertu na Slovensko (turné Košice, Stará Ľubovňa, Bratislava).

Koncert se koná s podporou Advokátní kanceláře Kubík a spol., Slovenského kulturního institutu, Nadace Život umělce a Městské části Praha 1.