Hlavní město připravilo na čtvrtek 10. října 2024 program s cílem informovat širokou veřejnost o pokračující rekonstrukci Václavského náměstí a jeho nové podobě se zapojením tramvají. Na akci, která se uskuteční v již opravené dolní části náměstí, vystoupí odborníci, kteří se podílejí na přestavbě náměstí a na výstavbě nové tramvajové trati. Program bude doplněn diskusní zónou, výstavou, projekcí historických záběrů a fotografií náměstí, ale také vizualizacemi nové podoby celého prostranství nebo hudebními vystoupeními.

Letos v létě začala dlouho očekávaná rekonstrukce horní poloviny Václavského náměstí, včetně výstavby nové tramvajové trati. Tramvaje se tak po více než 40 letech vrátí na část Václavského náměstí. Jedná se o symbolickou, ale i dopravně velmi důležitou událost pro metropoli. Ačkoliv se veřejnost shoduje v nutnosti proměnit a zkulturnit toto významné prostranství, názory na návrat tramvají jsou velmi různorodé. Kolem jejich návratu totiž panuje spousta dohadů, polopravd a mnoho Pražanů zcela přesně neví, co rekonstrukce náměstí konkrétně přinese.

V rámci programu se budou na pódiu pravidelně v blocích střídat historici, architekti, dopravní odborníci, dopraváci, ale také pražští politici, kteří mají všichni co říct k přestavbě náměstí a k výstavbě nové tramvajové trati. Na velkoplošné obrazovce se pak budou prezentovat vizualizace nové podoby náměstí od autorů vítězného návrhu ze studia Jakub Cigler Architekti, ale také budou k vidění zajímavé historické záběry a fotografie, které návštěvníkům přiblíží, jak náměstí žilo v minulosti. Atmosféru svými vystoupeními osvěží hudební interpreti různých žánrů.

Součástí programu bude i panelová výstava historika a architekta Ondřeje Šefců nazvaná Václavák, tramvaje?!, jejíž vernisáž se v rámci akce uskuteční v 16:45 hodin a zůstane zde po dobu 14 dnů. Na náměstí bude v neposlední řadě také diskusní fórum, kde budou moci s přítomnými odborníky a pražskými politiky diskutovat běžní návštěvníci. Před pódiem bude umístěné příjemné zázemí pro příchozí diváky v podobě oblíbených pražských židlí a stolků, mobilní kavárny a občerstvení. Nedílnou součástí prezentace bude i srozumitelný časový plán rekonstrukce náměstí, který by měl Pražanům detailně vysvětlit, kdy se která část rekonstrukce náměstí a výstavby tramvajové trati bude realizovat.

Podrobný program akce:

14:00 JAKÝ BUDE NOVÝ VÁCLAVÁK?
Autoři vítězného návrhu ze studia Jakub Cigler Architekti představí novou podobu Václavského náměstí včetně příslušných vizualizací.

14:20 Koncert – Blanická kapela

15:15 POSLEDNÍ TRAMVAJ NA VÁCLAVÁKU
Pamětníci, řidiči tramvají, vyprávějí o své poslední jízdě po Václaváku v roce 1980.

15:45 Koncert – Circus Brothers

16:45 PATŘÍ TRAMVAJE NA VÁCLAVÁK?
Dopravní odborníci vysvětlí, co přinese cestujícím i samotnému Václavskému náměstí návrat tramvají.

17:00 Vernisáž výstavy Václavák, tramvaje?! historika a architekta Ondřeje Šefců za účasti primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody a dalších hostů.

17:20 PROČ NOVÝ VÁCLAVÁK?
Představitelé hlavního města a MČ Praha 1 budou prezentovat, proč se Praha do projektu pustila, autoři vítězného návrhu ze studia Jakub Cigler Architekti představí novou podobu Václavského náměstí.

18:05 Koncert Like-It

19:15 NOVÝ VÁCLAVÁK A INTERAKCE S TRAMVAJEMI
Autoři vítězného návrhu ze studia Jakub Cigler Architekti a dopravní odborníci Martin Šubrt (ROPID) i Jan Šurovský (DPP) budou diskutovat, co přinesou tramvaje Václavskému náměstí a Pražanům.

20:05 Koncert O5 a Radeček 

21:05 JAKÝ BÝVAL VÁCLAVÁK S TRAMVAJEMI?
Vzpomínky pamětníků, promítání dobových filmových záběrů a fotografií.