Všichni, kteří žijeme v naší městské části, si přejeme, aby se nám tu žilo líp. Pokud máte nápad jak na to, můžete jej teď, prostřednictvím participativního rozpočtu, realizovat.  Zastupitelstvo vyčlenilo na participativní rozpočet celkem 4,5 milionu korun. Můžete získat financování pro váš projekt až do výše 1 milionu korun. Jak na to, se dozvěděli zájemci dne 9. října, kdy se konala již třetí prezentace tohoto projektu, tentokrát v komunitním středisku VIA na Malé Straně.

Jaké projekty lze přihlásit?

Participativní rozpočet umožňuje přihlásit „tvrdé“ i „měkké“ projekty. Tvrdé projekty se zaměřují na úpravy veřejných prostor, jako je revitalizace a opravy třebas některých nepěkných zákoutí, výsadba stromů, instalace laviček nebo zlepšení dětských hřišť. Jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí zlepšit vzhled a funkčnost svých oblíbených míst.

Měkké projekty jsou zaměřeny jak na rozvoj občanské společnosti, tak na komunitní aktivity pro různé věkové kategorie, od sousedských slavností, přes kulturní akce a workshopy, až po hudební vystoupení. Mohou tak přinést zábavu i vzdělání pro různé generace a posílit také soudržnost komunity.

Jak se zapojit?

Zájemci o realizaci svého nápadu musí být více než 18 let, dále musí mít trvalý pobyt na Praze 1 a získat podporu pěti spoluobčanů. Každý může přihlásit až tři projekty, přičemž realizace každého z nich nesmí být vyšší než milion korun. Postup je jednoduchý: stačí předložit popis nápadu a předběžný rozpočet. Návrhy lze podávat online na webu www.planuj.praha1.cz nebo osobně po domluvě s koordinátorem v Infocentru participace a strategie na adrese Dušní 7/13.

K dispozici je podpora koordinátora projektu Jana Rachunka, který je připraven pomoci s potřebnými kroky. Kontaktovat jej lze na telefonním čísle +420 800 123 123 nebo na emailu: jan.rachunek@praha1.cz.

Časový harmonogram

Projekty je možné podávat do konce října. Následně budou v listopadu a prosinci finalizovány a v lednu posouzeny odborníky z městské části. Ti posoudí realizovatelnost jednotlivých projektů a po jejich schválení se v únoru uskuteční dvoukolové veřejné hlasování. Vítězné projekty budou realizovány v průběhu roku 2025.

Občané Prahy 1 mají příležitost zapojit se do rozvoje své čtvrti a přispět k její proměně. „Máš milionový nápad“ je výzvou pro všechny, kdo mají vizi a chtějí se aktivně podílet na budoucnosti své komunity.